Eğitim Sitesi

Futures Nedir? Futures Hakkında Kısaca Bilgi

Futures Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Futures:

Belli nitelikte ve belli miktardaki bir malın veya döviz, faiz, tahvil, bono gibi malî bir enstrümanın, gelecekte önceden belirlenmiş bir fiyatta ve tarihte teslimini hükme bağlayan yasal sözleşme. İşlemler, organize bir borsa aracılığıyla gerçekleştirilir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Samurai Bonds: Yabancılar tarafından, Japonya'da, Japon Yeni üzerinden yapılan menkul kıymet ihraçlarıdır. Çoğunlukla 5 yıl ve üzeri vadede yapılan ihraçlardır. İlk ihraç 1970 yılında Asya Kalkınma Bankası tarafından yapılmıştır.

    Bileşik Faiz: Bir yatırımın yatırım dönemi boyunca kazandığı faizin de yeni yatırım döneminde yatırıma tabi tutulması sonucu elde edilen getiriyi gösteren faizdir. Diğer bir deyişle faizin de faiz kazanmasıdır.

    Likidite: 1- Döviz, menkul kıymet, gayrimenkul gibi herhangi bir aktifin kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde (değer kaybına uğramadan) nakde çevrilebilen, kullanılmaya hazır satın alım gücünü ifade eder. 2- Ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirebilme kabiliyeti. 3- Piyasada gerçekleştirilen büyük hacimli işlemlerin piyasa fiyat istikrarı üzerinde minimal veya hiçbir etkisinin bulunmama yetkinliğidir.

    Emisyon: 1. Bir parayı, ticari senedi, çeki ve tahvili tedavüle koyma işlemine denir. Genellikle Merkez Bankalarına tanınan para çıkarma hakkıdır. Emisyon fazlası denildiğinde, tedavüle gereğinden fazla kağıt para sürüldüğü anlaşılmaktadır. 2. Dolaşıma çıkarmak, ihraç etmektir. (Issue)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü