Eğitim Sitesi

Enderun Mektebi (Saray Okulu) Nedir? Enderun Mektebi (Saray Okulu) Hakkında Kısaca Bilgi

Enderun Mektebi (Saray Okulu) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun Mektebi (Saray Okulu):

Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulmuştur. Daha çok Devşirme çocuklar alınırdı. Daha sonra zeki Müslüman çocuklarda alınıp eğitildi.

- Bu okulu bitirenler devlet adamlığında önemli yerlere gelirlerdi. (Örn: Sokullu Mehmet Paşa) Sanatta yatkın olanlar şair, hat sanatçısı gibi alanlarda kendini geliştirirdi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Ahlâk: Toplumun iyi ve doğru kabul edilen davranışları yapmak kötü ve yanlış kabul edilen davranışları yapmamaktır.

    Koy: Denizin, karanın içine küçük girinti hâlinde sokulduğu yere koy denir. Koylar, körfezden daha küçük ve daha sığ girintilerdir.

    Pasinler Savaşı(1048): Selçuklu akınlarını durdurmak isteyen Bizans devleti Anadolu'ya bir ordu gönderdi. İki ordu Erzurum yakınlarındaki Pasinler ovasında karşı karşıya gelir. - Bizans ordusu ağır bir yenilgiye uğratılır. - Türklerin Anadolu içlerine girmeleri kolaylaşmıştır. - Selçukluların Anadolu üzerine yaptıkları akınlar hız kazanmıştır. Selçuklularla Bizanslılar arasında yapılan ilk önemli ve büyük savaştır.

    Akarsu: Yağmur, kaynak, buz ve kar sularının bir yatak içinde toplandıktan sonra, bir eğilim doğrultusunda akıp giden sulardır. Akarsuların en küçüğü deredir. Dereler birleşerek çayları oluşturur. Çayların birleşmesiyle de en büyük akarsu olan ırmaklar (nehirler) oluşur. En uzun nehir Kızılırmak'tır. Asi ve Meriç yurt dışından ülkemize gelir. Fırat, Dicle Aras ülkemizden Yurt dışına gider.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü