Eğitim Sitesi

Düzenleme Ortaklık Payı (D.o.p.) Nedir? Düzenleme Ortaklık Payı (D.o.p.) Hakkında Kısaca Bilgi

Düzenleme Ortaklık Payı (D.o.p.) Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Düzenleme Ortaklık Payı (D.o.p.):

İmar düzenlenmesine tabi tutulan yerlerde kamu yararına ayrılacak alan ve tesisler için kullanılmak üzere düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden %35’e kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedeldir.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Musaleh: Vasiyet alacaklısı demektir. Bkz. Muayyen mal vasiyeti.

    Tescil İstem Belgesi: Resmi senet düzenlemesine gerek olmayan akitsiz işlemlerde malik veya hak sahibinin isteminin yazıldığı, tescil talebini içeren, talepte bulunan, işlemi hazırlayan memur ve müdürce imzalanıp mühürlenen matbu bir belgedir.

    Rıza-i Ferağ: Bir kimsenin kendi rızasıyla, isteğiyle gelip, taşınmazını devretmek istemesi düzenlenen resmi senedi imzalayarak, alıcısı adına tescilini istemesidir. Kamulaştırmalarda malik kendi rızasıyla ferağ vermezse, mahkemeden karar getirilmesi gerekir. Bu karar malikin rızası yerine geçer.

    Kuru Mülkiyet: Taşınmazın üzerinde kullanma ve ondan yararlanma hakkı bulunmadan sahip olmak demektir. Mülkiyet; kuru mülkiyet ve intifa hakkı olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru mülkiyetin değeri taşınmazın değerinin 1/3’üdür. Kuru mülkiyete çıplak mülkiyet de denir. Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kiraya veremez. İntifa hakkı sahibi kiraya verebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü