Eğitim Sitesi

Divan-ı Mezalim Nedir? Divan-ı Mezalim Hakkında Kısaca Bilgi

Divan-ı Mezalim Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Divan-ı Mezalim:

İslâm devletlerinde en yüksek idarî-adlî yargı ve denetleme kurumu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Forum: Roma kentlerinde pazar yerinin, resmi ve dinsel yapıların yer aldığı alandır. Forumlar aynı zamanda halk için gezinti alanı, dinsel törenlerin, şölenlerin, şenliklerin, oyunların ve siyasal tartışmaların yapıldığı alanlardır.

    Subaşı: Osmanlı Dönemi'nde, kapıkulu süvarileri arasından seçilerek savaş zamanı güvenlik işlerine bakmakla, barış zamanı da vergi toplamakla görevlendirilen kimse. Belediye görevlisi. Kasaba işlerine bakan kimse.

    Osmanlıca: XIII.-XX. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yayıldığı bütün ülkelerde yazın ve yazışma dili olarak kullanılan, özellikle, XV: yüzyıldan sonra Arapçanın ve Farsçanın aşırı ölçüde etkisinde kalarak Türkçe, Arapça ve Farsçadan oluşan yapay bir dil durumuna gelmiş olan Türkçeye verilen ad.

    Rumeli: 1- Türklerin Anadolu'ya geldiği dönemde Anadolu'ya, Türkler Anadolu'yu ele geçirdikten sonra Doğu Trakya'ya verilen ad. 2- Osmanlı Devleti'nin Avrupa kıtasındaki topraklarına verilen ad. Selçuklular zamanında ve daha önceki devirlerde Anadolu'ya da Rumeli denirdi. (Celâleddin-i Rumî: Rumelili Celâleddin).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü