Eğitim Sitesi

Demir (Çapa) Nedir? Demir (Çapa) Hakkında Kısaca Bilgi

Demir (Çapa) Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Demir (Çapa):

1- Gemi ve deniz araçlarını, deniz üzerinde istenilen yerde sabit tutmak için halat veya zincire bağlı olarak denize bıraktıkları özel biçimde dökme demir veya çelikten yapılmış ağırlıktır.

2- Teknenin dalga ve rüzgârla kaymasını engelleyip, onu sabit bir noktada tutması için dizayn edilmiş büyük ve ağır cisim.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Gındazo: Gabya ve babafingo çubuklarını yerlerine sürmek veya bunları aşağıya indirmek için donatılan selviçeler. 

    Düğüm: Halat kendi bedeni üzerine kros yapılır. Çımalardan bir tanesi bu krosun içerisinden geçirilip sıkıştırılması işlemidir. Bağlama çeşitleri: 1-Kazık Bağı 2-Çifte Kazık Bağı 3-Foralı Kazık Bağı 4-Sancak Bağı 5-Yoma Bağı 6-Camadan Bağı 7-Kropi Bağı 8-Anele Bağı 9-İzbarço Bağı 10-Belde İzbarço Bağı 11-Barbarişka Bağı

    Karanfil: İki direk arasını birleştiren sabit bir halattır, matafora cundalarında çok kullanılır.

    Nomonik İrtisam: Yeryüzünün bir kısmını göstermek üzere kullanılan bir irtisam metodudur. Bu metodda, teğet bir düzlem üzerine yerin merkezinden yapılan irtisamdır. Meridyenler kutuplara doğru birbirine yaklaşan birer doğru çizgi halinde ve arz paralelleri teğet noktası kutuplar olmadığı sürece birbirine paralel olmayan eğriler halinde görülürler. Açılar doğru olarak gösterilemez. Bir büyük daire bir doğru çizgi halinde görülür. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü