Eğitim Sitesi

Gındazo Nedir? Gındazo Hakkında Kısaca Bilgi

Gındazo Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Gındazo:

Gabya ve babafingo çubuklarını yerlerine sürmek veya bunları aşağıya indirmek için donatılan selviçeler. 

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Rasadi Tan: Güneşin, ufkun 10 derece altında bulunması hali. 

    Camadan Bağı: İki halatın giriş ve çıkış uçları aynı tarafta kalacak şekilde bağlanması. Denizde kullanılan en yararlı ve yaygın bağlardan biridir.

    Açığa Çıkmak: Rıhtıma aborda veya kıçtan kara olmuş bir geminin bulunduğu yerden kalkarak daha uzaktaki bir yere demirlemek için sahilden uzaklaşması. Açığa çıkmak, fırtına veya denizler sebebiyle rahat bir şekilde barınamamasından veya rıhtımdaki işlerinin bitmiş olmasından da ileri gelebilir.

    Kana Rakamları: 1- Bir gemi teknesinin ne kadar su çektiğini (suya battığını) öğrenmemize yarayan, her iki bordada baş, vasat ve kıç taraflardaki rakamlardır. "Draft rakamları " da denilir Kana rakamlarından draftın nasıl okunacağı bilinmelidir; İskele tarafta metrik birime göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası düşey boşluklar 10 cm, Sancak tarafta (Romen rakamlarıyla) kadem (fit) birimine göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası 6 pustur (inçtir). 2- Gemilerin çektikleri su derinliğini göstermek için baş ve kıç dikmeler hizasına sancak ve iskele taraflara desimetre veya feet cinsinden çizilmiş rakamlar. (Romen ve italik) 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü