Eğitim Sitesi

Çırağan Baskını Nedir? Çırağan Baskını Hakkında Kısaca Bilgi

Çırağan Baskını Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çırağan Baskını:

20 mayıs 1878 tarihinde Padişah II. Abdülhamit'i tahttan indirerek, yerine V. Murat'ı yeniden tahta çıkarmak amacıyla Ali Süavi'nin yönetiminde 70 kişiyle düzenlenen başarısız bir kalkışmadır. II. Abdülhamit'in 14 Şubat 1878'de Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtması ve aydınlar üzerinde yoğun bir baskı uygulamasına karşı bir eylemdir. Sonuçta, baskının lideri Ali Süavi eylem sırasında öldürülecektir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tat: Türklerin egemen oldukları terlerde yaşayan İranlı, Kürt ya da Arap soyundan olan kimselere ya d atopluluklara verilen ad.

    Magna Charta (Büyük Koşul): 1215 yılında İngiltere'de kralla halk temsilcileri arasında karşılıklı olarak imzalanan bir belgedir. Bu belgeyle kralın halka karşı yetkileri ilk kez kısıtlanmış ve toplumsal ilerlemenin hızlanmasının koşulları yaratılmıştır. Bu belgeye göre; 1. Kral, uyruklarının onayı olmadan yeni vergi ko-yamayacak ve vergi oranlarını artıramayacaktır. 2. Özgür kişiler haksız yere tutuklanamayacak ve yargılanmadan cezalandırılamayacaktır. Magna Charta bir anayasa niteliğindedir. Kralın yargı ve yürütme yetkilerinin kısıtlanmasıyla başlayan süreç, parlamentonun kurulmasına, meşrutiyete ve hukuk devletine geçilmesine, parlamentonun üstünlüğünün kabul edilmesine, insan hakları ilkelerinin yayınlanmasına, ulusal egemenlik ve demokrasinin uygulanmasına zemin hazırlamıştır.

    Salahiyet: Yetki.

    Kibele: Kibele (Kybele), Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü