Eğitim Sitesi

Salahiyet Nedir? Salahiyet Hakkında Kısaca Bilgi

Salahiyet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Salahiyet:

Yetki.

 

Hukuk Terimi Olarak Salâhiyet:

yetki; bir davaya bakabilme

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Salahiyet:

Yetki.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Çift: Osmanlı Devleti'nde bir toprak alan ölçüsüdür. Bir çift öküzle sürülebilen, işlenebilen toprak genişliğidir. Bu genişlik 60 ile 150 dekar arasında değişir. Çiftlik sözcüğü buradan türemiştir.

    Derbent: 1. İki dağ arasında boğaz özelliğine sahip geçit yeridir. Osmanlı Devleti, bu özelliğe sahip yerlerde özellikle ticaret kervanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla karakollar ve kaleler kurardı. 2. Osmanlı Devleti'nde, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol ve üsler. 3. “Derbent” kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. “Der”; geçit, “bent”; tutmak gibi iki kısımdan oluşur. Osmanlı Döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda bulunan karakollara “derbent” denilmiştir.

    Narh Sistemi: Tüketiciyi korumak amacıyla, özellikle temel ihtiyaç maddeleri için resmî makamlarca belirlenen ve her yerde geçerli olan fiyat sisteminin uygulanmasıdır.

    Akın: 1. Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleriyle, Osmanlı Devleti'nde özellikle Hristiyanların yaşadıkları bölgelere, Türkmen savaşçılarının düzenlediği askeri eylemlerdir. Küçük süvari birlikleriyle sınır boylarına düzenlendiği gibi, güçlü ordularla düşman topraklarının içlerine kadar da yapılabilirdi. Bu eylemlerde amaç, yağmalamak, düşmanın askeri gücünü yok etmek, sınır boylarını yoksullaştırmak, tenhalaştırmak ve düşmana korku salmaktır. 2. Düşman topraklarına tedirgin etme, yıldırma gibi amaçlarla toplu olarak yapılan baskın. 3. Ele geçirme hazırlığı olarak, genellikle tedirgin etme, yıldırma biçiminde düşman topraklarına toplu halde ve ansızın, beklenmedik bir zamanda yapılan baskın.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü