Eğitim Sitesi

Cins Nedir? Cins Hakkında Kısaca Bilgi

Cins Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Cins:

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Cins:

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Cins:

1- Genel nitelikleri aynı olan nesnelerin tümü.

2- Cins, "altında türlerin sıralandığı şeydir" diye tanımlanabildiği gibi, "gerçekleri farklı olan şeylere, bunlar denir diye sorulduğunda verilen yanıttır" biçiminde de tanımlanabilir. Örneğin, "domates, biber, patlıcan nedir?" diye sorulduğunda, "sebze" yanıtı cinsi gösterir. İçlem açısından bakıldığında "cins, özellikler yığınıdır."

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Cins:

Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Cins:

Birçok kalıtsal özellikleri yönünden, birbirine benzeyen ve aralarında sıkı bir akrabalık ve orijin birliği gösteren türlerin, oluşturduğu gruba verilen taksonomik isimdir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Eser element: 1-Canlı dokuda çinko, bakır, manganez gibi çok az miktarda fakat mutlaka bulunması gerekli elementler. 2-İz element.

    Denatürasyon: 1. Proteinlerin yapısının yüksek sıcaklık, basınç ve tuz derişimi gibi etkenlerle bozulmasına denatürasyon denir. 2. Primer yapısını bozmadan bir protein, nükleik asit ya da bir başka makromolekülün fiziksel özelliklerinin ve üç boyutlu yapısının değişimi. 3. Protein, DNA gibi bir kimyasal bileşiğin üç boyutlu yapısının sıcaklık vb. etkilerle bozulması.

    Solucanlar: Solucanların vücutları genelde yuvarlak veya yassı şekillidir. Tenya, bağırsak solucanı, kıl kurdu gibi türleri omurgalı hayvanların sindirim sisteminde parazit yaşar. Eşeyli olarak üremelerine rağmen bazı türleri eşeysiz olarak rejenerasyonla çoğalabilir. Çift eşeyli olanlarında hem yumurta hem sperm üretilir. Ancak solucanlarda genellikle kendi kendini dölleme görülmez.

    Prokaryot: Hücreler yapısına göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere ikiye ayrılır. Prokaryot Hücre: Zarla çevrili çekirdek ve organelleri bulunmayan hücrelerdir. Organel olarak sadece ribozom bulunur. Ribozom da zarsız bir organeldir. (Ribozom bütün hücrelerde bulunan bir organeldir). *Bakteriler ve arkebakteriler prokaryot hücre yapısına sahip tek hücreli canlılardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü