Eğitim Sitesi

Charter (Çartır ) Nedir? Charter (Çartır ) Hakkında Kısaca Bilgi

Charter (Çartır ) Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Charter (Çartır ):

Kiralamak, bir geminin kiralanması anlamına gelir. "Çartırdaki gemi" sözü, gemiadamları arasında taramp seferi yapan gemi karşılığında kullanılsa da esas kira altındaki gemi demektir.Yani çartırdaki gemi düzenli sefer yapabilir.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Koçboynuzu: Teknenin çeşitli yerlerine konulmuş, iki kolu olan ahşap veya metal parça. Bu parçanın kolları etrafına istenen halat dolanarak sabitlenir.

    Alesta: Uyarma amacıyla kullanılan bir tabirdir. Yapılacak veya yaptırılacak bir işin hazırlığı için verilen komuttur. Hazır olmak, hazır olarak apikoda beklemek. Alesta tramola (Tramola etmeye hazır ol) Alesta ferro (Demir atılmaya hazır) 

    Zincirler: Gemi demirleri deniz dibine atmada kullanılan içiçe geçmiş, çelik baklalardan meydana gelmiş malzemelere zincir denir. Zincirler ikiye ayrılır; LOKMALI BAKLALI ZİNCİRLER : Baklaların tam ortasında bulunan parçaya lokma denir. Gemi demirleme işlerinde kullanılan zincirler bu tip zincirlerdir. LOKMASIZ BAKLALI ZİNCİRLER : Ortasında lokma bulunmayan zincirlerdir. Vasıtaların demirleme işleri ile vardevela zinciri olarak kullanılırlar.

    Palamar Şamandırası: Liman içinde fazla saha işgal etmemeleri için gemilerin baştan ve kıçtan palamar vermek suretiyle bağladıkları şamandıralar. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü