Eğitim Sitesi

Çernobil Faciası Nedir? Çernobil Faciası Hakkında Kısaca Bilgi

Çernobil Faciası Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Çernobil Faciası:

26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14.5 km. kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde konuşlu olan Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kaza.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Metropol: Bir ülkenin veya bir bölgenin çevresindeki yerleşim yerlerine ekonomik ve toplumsal yönlerden hâkim olan ve genellikle ülkenin başka ülkelerle olan ilişkisinin sağlandığı en önemli kenti, ana kent.

    1973 Petrol Krizi: 15 Ekim 1973 tarihinde Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliğinin OAPEC (OAPEC, OPEC üyesi Arap ülkeleriyle Mısır ve Suriye'den oluşur) Yom Kippur Savaşı'nda ABD'nin İsrail Ordusuna destek vermesine karşılık olarak; Arap-İsrail savaşlarında İsrail'e destek veren Avrupa ve ABD'yi cezalandırmak, dünya kamuoyunun ilgisini Filistin meselesine çekmek, İsrail üzerinde baskı oluşturmak ve petrol ihraç eden Arap ülkelerinin (OAPEC) gelirlerini artırmak amacıyla petrol üretimini azaltmak yerine fiyatları artırma yoluna gitmesi ile (1973'te 2,59 dolarken 1974’te 11,65 dolara yükseldi) ilan ettiği petrol ambargosudur.

    Nota: 1. Bir devletin başka bir devlete politik sorunlarla ilgili olarak yolladığı uyarı yazısı. 2. Bir devletin başka bir devlete ya da o devletin elçisine önemli bir siyasal konuyla ilgili olarak yaptığı sözlü ya da yazılı bildiri.

    Kongre: Çeşitli ülkelerden yöneticilerin, elçilerin, delegelerin katılmasıyla yapılan toplantı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü