Eğitim Sitesi

1973 Petrol Krizi Nedir? 1973 Petrol Krizi Hakkında Kısaca Bilgi

1973 Petrol Krizi Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak 1973 Petrol Krizi:

15 Ekim 1973 tarihinde Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliğinin OAPEC (OAPEC, OPEC üyesi Arap ülkeleriyle Mısır ve Suriye'den oluşur) Yom Kippur Savaşı'nda ABD'nin İsrail Ordusuna destek vermesine karşılık olarak; Arap-İsrail savaşlarında İsrail'e destek veren Avrupa ve ABD'yi cezalandırmak, dünya kamuoyunun ilgisini Filistin meselesine çekmek, İsrail üzerinde baskı oluşturmak ve petrol ihraç eden Arap ülkelerinin (OAPEC) gelirlerini artırmak amacıyla petrol üretimini azaltmak yerine fiyatları artırma yoluna gitmesi ile (1973'te 2,59 dolarken 1974’te 11,65 dolara yükseldi) ilan ettiği petrol ambargosudur.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Çoklu İdare Düzeni: 1961 Anayasası ile TBMM, Cumhuriyet Senatosu, Anayasa Mahkemesi, TRT ve Üniversiteler gibi kuruluşlara özerklik verilmesi ile oluşan düzen.

    Teori: Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar.

    Seferberlik: Bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlık ve önlemlerin tümü.

    OAPEC: Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (Organization of Arab Petroleum Exporting Countries), 1968'de Suudi Arabistan, Kuveyt ve Libya arasında dayanışmayı sağlamak amacıyla kuruldu. Sonra Cezayir, Bahreyn, Katar, BAE, Irak, Suriye ve Mısır da birliğe dâhil oldu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü