Eğitim Sitesi

Balbal Nedir? Balbal Hakkında Kısaca Bilgi

Balbal Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Balbal:

Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen taş.

 

Tarih Terimi Olarak Balbal:

Türklerde ölen kahramanların mezarlarının baş tarafına dikilen mezar taşı. Türklerde, ölen kahramanların öldürdükleri insan sayısını temsil eden baş. Ünlü kumandanların mezarlarına, öldürdükleri düşman sayısınca heykel dikilirdi.

 

Sanat Terimi Olarak Balbal:

1. Orta Asya'da Türklerin mezarları çevresine diktikleri tek parça taş. Bunların bazılarında kabartmalar ya da kazıma yazı ve şekiller bulunur.

2. Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen taş.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Metin Donanımı: Bir metni oluşturan, metin dokusu içinde yer alan yazınsal, toplumsal, tarihsel, kültürel öğelerin ve gereçlerin tümü.

    Dolaylama: 1- Tek kelimeyle belirtilebilecek bir kavramı güçlü ve etkin bir anlatım için birden fazla kelimeyle anlatma: Atatürk yerine büyük kurtarıcı veya Ankara yerine Türkiye'nin kalbi demek gibi. 2- Belli bir düşünce ya da duyguyu doğrudan doğruya anlatma yerine, onu farklı sözcüklerle anlatma biçimi.

    Alegori: 1- Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde simgelerle canlandırıp dile getirme. Bir düşüncenin canlı bir varlık olarak anlatılması. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek gibi. Örneğin; Harname, Hüsn ü Aşk, Mantıku't-Tayr alegorik eserlerdir. 2- Bir düşünceyi, bir davranışı ya da eylemi daha kolay kavratabilmek için simgelerle canlandırılıp anlatılması. 3- Bir duyguyu, düşünceyi, kavramı ya da varlığı, başka bir varlık yardımıyla sembolize edip gösterme sanatı.

    Sohbet: Bir konunun ya da düşüncenin bir başkasıyla konuşuyormuş gibi işlendiği yazı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü