Eğitim Sitesi

Bağışıklık Nedir? Bağışıklık Hakkında Kısaca Bilgi

Bağışıklık Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bağışıklık:

Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal yada sonradan kazanılmış direnç.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bağışıklık:

Bir organizmada, bazı mikroplara, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal ya da sonradan aşı ile kazanılmış direnç.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Bağışıklık:

Belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık (immünite) vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur. Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, hayat boyu devam eder. Pasif immünite ise, antikor reaksiyonu uyandırıcak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyla oluşur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bağışıklık:

 İnsan vücudunu dış etkenlere karşı koruyan savunma sistemine bağışıklık denir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Bakteri: 1. Asidik sıcak kaplıca sularından radyoaktif atıklara kadar tüm karasal ve sucul çevrelerin yanı sıra bitki ve hayvanlarda da yaşayabilen, hastalıklara neden olabilen, biyojeokimyasal çevrimlerde yaşamsal öneme sahip, genellikle birkaç mikrometre büyüklükte, küreden çubuğa veya spirale kadar değişik biçimlerdeki prokaryot organizmalar. 2. Prokaryot hücre yapısına sahip, mikroskopla görülebilen yararlı olanlarının yanı sıra birçoğu çeşitli hastalıklara sebep olan bir hücreli canlı. 3. Monera aleminde yer alan zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri bulunmayan prokaryotik yapıdaki en ilkel tek hücreli canlı. 4. Zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği, organelleri bulunmayan bir hücreli mikroorganizmadır.

    Su Döngüsü (Hidrolojik Dolaşım): Su, bazı doğal kuvvetler ve hava hareketleriyle atmosfer ile yeryüzündeki karalar ve sular arasında sistemli bir şekilde hareket etmektedir. Buna su döngüsü veya hidrolojik dolaşım denir.

    Su Kirliliği: Su kaynaklarının kirletici etmenler tarafından kimyasal, fiziksel ve biyolojik yapısının bozulmasına su kirliliği denir. Su Kirliliğinin Nedenleri 1. Havaya karışan tanecikli yapıların ve asitlerin yağışlarla su kaynaklarına ulaşması. 2. Evsel ve endüstriyel atıkların sulara boşaltılması. 3. Tarımsal gübrelerin ve ilaçların su kaynaklarını kirletmesi. 4. Deniz kazaları sonucunda fosil yakıtların denizlere boşaltılması. 5. Kanalizasyon sularının arıtılmadan su kaynaklarına boşaltılması.

    Kalıtım: 1. Ana ve baba karakterlerin döllere geçişini, bu karakterlerin meydana gelen döllerde benzerlik ve farklılıklarını inceleyen bilim dalıdır. Genetik olarak da adlandırılır. 2. Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü