Eğitim Sitesi

Asfaltit Nedir? Asfaltit Hakkında Kısaca Bilgi

Asfaltit Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Asfaltit:

Petrolün ayrışması ile oluşan tortul taşların gözeneklerinde veya kırıklar arasında bulunan doğal bitüm. Asfaltit yol yapımında ve inşaatlarda kaplama ve yalıtım malzemesi olarak kullanılır.

 

Kimya Terimi Olarak Asfaltit:

Petrolün katısıdır. Petrol ile kömür arası bir maddedir. Halk arasında katı petrol olarak bilinir. Şırnak'ta bulunur. Senelerce kömür diye satılmıştır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Azot (Nitrojen) Döngüsü: Azotun bitkiler tarafından kullanılabilmesi için bazı süreçlerden geçerek nitrit ve nitratlara dönüştürülmesi yani bağlanmasıdır.

    İz Düşüm Alan: Yer şekillerinin engebe, eğim ve yükseltilerini dikkate almadan, yer şekillerinin düz ve deniz seviyesinde olduğunu kabul ederek hesaplanan alandır. Türkiye'nin iz düşüm alanı 779.452 km² 'dir.

    Boylamın Etkileri: - Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir. Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel saati aynıdır. Fakat Güneşin doğma ve batma saatleri farklıdır. (Yer ekseninin eğik olmasından dolayı) Sadece 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aynı boylam ( meridyen ) üzerinde güneş aynı anda doğar aynı anda batar. - Dünya ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için güneş önce doğudaki noktalardan doğar ve batar.Bu nedenle daima doğudaki bir noktanın yerel saati daha ileridir.

    Donmuş Toprak (Tjale): Kutba yakın enlemlerde görülen, toprağın sürekli donmuş bulunduğu yer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü