Eğitim Sitesi

Annan Planı Nedir? Annan Planı Hakkında Kısaca Bilgi

Annan Planı Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Annan Planı:

Türk ve Rum kesimleri halinde bölünmüş Kıbrıs Adası'nın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşmiş Milletler planı.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Çöl Fırtınası Harekatı: 2 Ağustos 1990 tarihinde Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, 37 ülkenin dâhil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.

    Diaspora: Herhangi bir ulusun veya inanç mensuplarının ana yurtları dışında azınlık olarak yaşadıkları yer.

    OAPEC: Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (Organization of Arab Petroleum Exporting Countries), 1968'de Suudi Arabistan, Kuveyt ve Libya arasında dayanışmayı sağlamak amacıyla kuruldu. Sonra Cezayir, Bahreyn, Katar, BAE, Irak, Suriye ve Mısır da birliğe dâhil oldu.

    Salt-I: 26 Mayıs 1972'de Amerika Başkanı Richard Nixon ile Sovyetler Birliği Komünist Parti Genel Sekreteri Leonid Brejnev arasında Moskova'da imzalandı. SALT-I Antlaşması, Amerika ile Sovyet Rusya arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası oldu. Bu antlaşmadan üç gün sonra ABD ile SSCB arasındaki münasebetlerin temel ilkeleri belirlendi. ABD ve SSCB, SALT-I Antlaşması'yla nükleer silahsızlanma konusunda önemli bir adım attı. Bu antlaşma, Helsinki Deklarasyonu'nun yolunu açacaktı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü