Eğitim Sitesi

Akson Nedir? Akson Hakkında Kısaca Bilgi

Akson Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Akson:

1. Sinir hücrelerinin uzun uzantısı, sinaptik bağlantıların sağlandığı uzantılardır.

2. Sinir impulsunu hücreden öteye götüren sinir lifi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Akson:

1. Sinir uyarmalarını, sinir hücresinden ileriye uzatmaya yarayan, sinir hücrelerinin uzantılarından en belirgin olanı. Sinir hücrelerinin uzun uzantısı.

2. Nöron(sinir hücresi)'ların uzun olan uzantılarıdır. İnce yapılı olup bir uçları ile sinir hücresine, diğer uçları ile de dallanarak diğer sinir hücreleri ile ilişki halindedirler.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Akson:

Sinir hücresinden çıkan uzantılardan tek olanı.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Spor: 1. Kötü şartlara dayanıklı, neslin devamlılığını sağlayıcı özel üreme hücrelerine spor denir. 2. Genellikle tek hücreli olan eşeysiz üreme elemanı. Bir protozoon ya da bir tohumsuz bitkide olduğu doğrudan ergin duruma gelişebilen bir organizma . 3. Mantarların üreme hücresidir. Rüzgâr, su ve böceklerin etkisiyle çevreye dağılır. Sporlar çevre şartlarına oldukça dayanıklı olup yıllarca canlılığını koruyabilir.

    Antipot Çekirdek: Çiçekli bitkilerde megaspor ana hücresi üç kez mitoz bölünme geçirerek n kromozomlu sekiz adet çekirdek oluşturur. Embriyo kesesininde bulunan bu sekiz çekirdekten üçü antipot hücrelerdir. Bu çekirdekler spermler tarafından döllenmez.

    Pilus: Latince saç anlamına gelir, çoğul hali pili de kullanılır. Bakterilerin birbirine ve yüzeylere tutunmasını sağlayan kısa uzantılardır. Piluslar iki bakteri arasında gen aktarımında da görev yaparlar.

    Pasif Taşıma: Hücre zarı maddelerin taşınmasında enerji harcamıyorsa, bu taşımaya pasif taşıma denir. Pasif taşımanın genel özellikleri: * Taşıma çok yoğun ortamdan az yoğun ortama doğrudur. * Enerji harcanmaz. * Enzim kullanılmaz. * Canlı ve cansız hücrelerde görülür. * Sıcaklık,hareket ve yoğunluk farkı difüzyonu hızlandırır. * Denge sağlanana kadar devam eder ve durur. * Porlardan geçebilecek büyüklükteki maddeler difüzyona uğrar. Porlardan büyük maddeler difüzyon yapamaz. Hücrede pasif taşıma 3 şekilde görülür: 1. Difüzyon 2. Kolaylaştırılmış difüzyon 3.Osmoz

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü