Eğitim Sitesi

Acemi Oğlanı Kethüdası Nedir? Acemi Oğlanı Kethüdası Hakkında Kısaca Bilgi

Acemi Oğlanı Kethüdası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Acemi Oğlanı Kethüdası:

Acemi oğlanları işine bakan Anadolu ve Rumeli ağalarının maiyetîerindeki memurlara verilen unvan.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mutasarrıf: Osmanlı Dönemi'nde, Tanzimattan sonra, Osmanlı yönetim örgütünde sancak(illerde) en büyük idare âmiri, yöneticisidir.

    Emir-i Dad: Emir-i dad Arapça emir ile Farsça dad (adalet) kelimelerinden oluşmuştur. Geleneksel Türk-İslam hukukunun bir oluşumu olan Divan-ı Mezalim'e bizzat sultanlar başkanlık ederlerdi. Ancak işlerin çoğalmasıyla bu divanda görülen davalara hükümdar adına emir-i dad (emir-i adi, dâdbeg) bakmaya başladı. Emir-i dad kararlarını yanında oturan ulemaya danışarak verirdi. Onların hem örfi hem de şer'i hukuka dayanarak verdikleri bu kararların adli hayatta çok önemli bir yeri vardı. Emir-i dad, çok güçlü ve nüfuzlu emirlerle vezirleri dahi tevkif ettirebilirdi.

    Örgin: Taht.

    Alacahöyük: Çorum'a 45 km. uzaklıkta, Alaca ilçesi höyük köyü yerleşim alanı içerisinde yer alan Alacahöyük; görkemli sfenksli kapısı, ilginç mimarlık eserleri ve mahalli müzesiyle, Boğazköy ve Yazılıkaya'yı ziyaret edenler için aynı gün gezilebilecek önemli bir arkeolojik ören yeridir. Boğazköy'e 34, Ankara'ya 210 km uzaklıktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü