Zekat Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zekat:
1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır.
2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.
Tarih Terimi Olarak Zekat:
Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zekât:
Müslümanlıkta, zenginlerin sahip olduğu mal ve paranın kırkta birinin dağıtılmasını öngören İslam’ın beş şartından biri.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:
Fıkıh: 1- Kişinin amel yönünden faydasına ve zararına olan şeyleri bilmesidir.
2- Dinde yapılması ve sakınılması lâzım gelen işleri bildiren ilim. İslam H
Mesbuk: Namaza sonradan yetişen kişidir.
İnziva: Dış dünyayla bütün bağlarını keserek Allah'la birleşebilmek için insanın kendi içine kapanması. Toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama.
Aziz: 1- Ermiş, eren.
2- Sevgide üstün tutulan, muazzez.
3- Mutlak manada üstün olan.
Senetü'l Vufud (Senetül Vufud): Heyetler yılı, İslamiyet'i öğrenmek amacıyla Hz. Peygambere çok sayıda heyet ve elçilerin geldiği yıla verilen ad.
Uygar: Fikir, sanat ve endüstri alanında çok büyük bir gelişme göstermiş olan, medenileşmiş, medeni.
Empati: Kişinin kendisini başka bir kişinin yerine koyarak söz konusu kişinin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilmesi becerisi.
Vahiy kâtipleri: Kur'an'ın indiği dönemde Hz. Peygamberin emriyle ayetleri yazan sahabiler.