Eğitim Sitesi

Temettü Verimi Nedir? Temettü Verimi Hakkında Kısaca Bilgi

Temettü Verimi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Temettü Verimi:

Bir şirketin her yıl hisse fiyatına göre ne kadar temettü ödediğini gösteren rasyo.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Tam Mükellef (Yükümlü): Gelir Vergisi Yasasında yer alan düzenleme gereği olarak aşağıda yazılı olan gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler. 1.Türkiye'de yerleşmiş olanlar 2.Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı ülkelerde oturan Türk vatandaşları.

    Muafiyet: Elde ettiği kazanç ve iratlar nedeniyle vergi yükümlüsü olması gereken kişi ve kurumların, ilgili vergi yasalarında yer alan özel hükümlerle vergi dışı bırakılmasıdır.

    Arbitraj: 1- Fiyat veya kur farklılıklarından kâr elde etmek amacıyla, yabancı para, menkul değer, mal gibi kıymetlerin ucuz oldukları yerden satın alınıp pahalı olduğu yerde satılması. 2- Herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) risksiz bir şekilde kar edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır. (Arbitrage) 3- Kısa dönemli fonların piyasalarda meydana gelen fiyat farklılıklarından yarar sağlamak amacıyla yapılan alım satım işlemidir.

    Yönüne Göre Yatırım İlkesi: Yönüne göre yatırım ilkesi, doğrudan yatırımın yönünün, bir başka deyişle yatırımın yurt içine mi, yurt dışına mı yapıldığının belirlenmesine dayanmaktadır. (Directional Principle)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü