Eğitim Sitesi

Soru Sıfatı Nedir? Soru Sıfatı Hakkında Kısaca Bilgi

Soru Sıfatı Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Soru Sıfatı:

1. Adın yerini, sayısını, durumunu ve zamanını soru yoluyla belirten sıfat: Kaç defa, hangi çocuk, kaçıncı kat, ne zaman gibi.

2. Varlıkların yerini, durumunu, sayısını soru yoluyla belirten sıfatlara soru sıfatları denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Soru Cümlesi: 1. Bir duyguyu, düşünceyi soru yoluyla anlatan veya soru yoluyla bilgi almayı amaçlayan cümlelere soru cümlesi denir. Örnek : Oraya nasıl gidebilirim? 2. Soru eki "-mı, -mi, -mu, -mü" veya "kaç, nere, kim" gibi soru sözcükleriyle soru soran, karşılığında yanıt isteyen cümlelere soru cümlesi denir.

    Addan Fiil Türeten Ekler: Adlara ve ad soylu kelimelere gelerek anlamca eskisinden farklı yeni bir anlam oluşturacak ve yeni bir oluş, kılışa karşılık olacak bir biçimde fiil türeten ek: bağ/bağ+da-ş-, boş/boş+a- vb.

    Mecaz Anlamlı Sözcükler: Sözcüğün gerçek anlamının dışında kullanılmasıyla kazandığı anlama mecaz anlam denir. Örnek: Saatler akıp geçiyor gidiyor, zavallı üç işçi hala işlerini bitiremiyorlardı. (Saatler akıp geçiyor.) Eşi ölünce, bütün işleri Ayşe Hanım'ın üstüne yıktılar.

    Mektup: Birbirlerinden uzaktaki insanların, anlaşmak ve haberleşmek amacıyla yazdıkları; duyguları, dilekleri, düşünceleri bildirmek amacı taşıyan yazı türüdür. Her türlü konu mektuba girebilir. Mektubu konuşmanın yazıya çevrilmiş şekli kabul edebiliriz. Mektuplar özel mektuplar, iş mektupları, edebi mektuplar gibi değişik türlerde olabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü