Eğitim Sitesi

Pastörizasyon Nedir? Pastörizasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Pastörizasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Pastörizasyon:

Süt, bira, meyve suyu gibi maddelerin mikroplarını öldürmek için özel aletlerde ısıtılarak birdenbire soğutulmak yoluyla uygulanan işlem.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Pastörizasyon:

Gıdaların içerisinde bulunan ve yalnızca insan sağlığına zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi, öldürülmesi için uygulanan ısıl işlem. . Yiyecek ve içeceklerin ömrünü uzatmak için çok yüksek sıcağa ve soğuğa tabi tutmak.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Pastörizasyon:

Besinlerdeki zararlı mikroorganizmaların büyük çoğunluğunu öldüren bir ısıl işlem türüdür.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Taflan: Gülgillerden, 2-6 m yükseklikte, kışın yapraklarını dökmeyen, çiçekleri salkım durumunda, beyaz veya yeşil olan, süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilen küçük bir ağaç, karayemiş ağacı, karayemiş.

    Sera Etkisi: Yer atmosferine de su buharının da içerisinde bulunduğu sera gazı olarak adlandırılan gazlar, güneşten alınan enerjinin bir kısmının uzaya tekrar dönmesini önler, böylece yer yüzeyinin olduğundan daha fazla ısınmasına sebep olurlar, bu olaya sera etkisi denir.

    Ribozom: Hücrede endoplazmik retikulumun üzerinde bulunan, protein sentezleyen yapılar.

    Hücre Zarı: Hücrenin en dış kısmında bulunur. - Günümüzde kabul edilen zar modeli "Akıcı Mozaik Zar Modeli" dir. - Hücre zarı canlı olup protein ve yağ (lipit) moleküllerinden oluşur. - Hücreye girip çıkan maddeleri kontrol eder. - Saydam ve esnek bir yapıdadır. - Bitki hücrelerinde zardan başka bir de hücre duvarı (çeperi) vardır. Hücre duvarı cansız olup selülozdan yapılmıştır. Hayvansal hücrelerde bu duvar yoktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü