Eğitim Sitesi

Milli Egemenlik Nedir? Milli Egemenlik Hakkında Kısaca Bilgi

Milli Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Milli Egemenlik:

Egemenliğin, yani devleti yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümrelere değil, doğrudan doğruya millete ait olmasına denir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Milli Egemenlik:

Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümreye değil, doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Kısacası halkın kendisini yönetmesidir.

Örnek: Bir ülkenin başında halkın seçtiği insanlardan oluşan bir meclis (TBMM), bir kişi varsa (Cumhurbaşkanı) ve bu meclis ile başkan sürekli halk tarafından seçilerek belirleniyorsa, bu durumda egemenlik yani güç halkın elindedir. Halkın elinde olan bu güce milli egemenlik adı verilir. Milli egemenliğin olduğu ülkelerde demokrasi ve cumhuriyet yönetimi vardır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Destan: 1. Olağanüstü olayların olağanüstü kişilerle, olağanüstü biçimde dilden dile anlatıldığı öyküleştirilmiş şiir biçimindeki edebi eser. "Oğuz Kağan Destanına göre Türklerin atası Oğuz kağan 40 günde yürümüştür." 2. Tarih öncesi tanrı, tanrıça, yarı tanrı ve kahramanlarla ilgili olağanüstü olayları konu alan şiir.

    Balo: Danslı ve özel giysili gece eğlencesi.

    Süvari: Atlı asker "Türkler ata çok iyi binerlerdi. Askerleri genellikle süvari birliklerdi."

    İletişim: Kişilerin duygu, düşünce ya da fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına iletişim denir. İletişimde kişinin konuşma biçimi, seçtiği sözcükler, ses tonu, beden duruşu, jest ve mimikler önemlidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü