Eğitim Sitesi

Meteoroloji Nedir? Meteoroloji Hakkında Kısaca Bilgi

Meteoroloji Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meteoroloji:

Hava koşullarında meydana gelen değişmeleri, iklim türlerini araştırıp hava durumu tahminlerinde bulunan bilim dalı, hava bilgisi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Meteoroloji:

1. Hava durumu hakkında çeşitli ölçümler yapan ve bu ölçümler doğrultusunda tahminler yürüten bilim dalına meteoroloji denir.

2. Atmosfer içinde oluşan sıcaklık değişmelerini, rüzgâr, yıldırım, yağmur, dolu vb. olayları inceleyen fizik dalı, hava bilgisi.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Meteoroloji:

Atmosferik olayları ve yaşamla atmosferin etkileşimi inceleyen bilim dalı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Meteoroloji:

Atmosfer içinde oluşan sıcaklık değişmelerini, rüzgâr, yıldırım, yağmur, dolu vb. olayları inceleyen fizik dalı, hava bilgisi.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Meteoroloji:

Atmosferik olayları, bunları idare eden doğa kanunlarını ve atmosferik olayların oluşmasından önceki tahmin yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Magnitüd: 1- Depremde açığa çıkan enerjinin bir ölçüsüdür. Prof. Richter, episantrdan 100 km. uzaklıkta ve sert zemine yerleştirilmiş özel bir sismografla (2800 büyütmeli, özel periyodu 0.8 saniye ve %80 sönümü olan bir Wood-Anderson torsiyon Sismografı ile) kaydedilmiş zemin hareketinin mikron cinsinden (1 mikron 1/1000 mm) ölçülen maksimum genliğinin 10 tabanına göre logaritmasını bir depremin "magnitüdü" olarak tanımlamıştır. 2- Magnitüd depremin aletsel büyüklüğünün ölçüsüdür. Yani sismik aletlerle ölçülmüş ve kaydedilmiş olan büyüklük.

    İzostasi: Katı haldeki sialin özgül ağırlığı dolayısıyla alttaki sıvı karakterli magma üzerinde dengeli bir şekilde oturma, yüzme durumu.

    Eksosfer (Jeokronyum): Atmosferin en üst tabakasıdır.

    Kıstak: Bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su ile çevrili dar kara parçası

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü