Eğitim Sitesi

Maoculuk Nedir? Maoculuk Hakkında Kısaca Bilgi

Maoculuk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Maoculuk:

Köylülüğe dayanan, devrimin merkezine ve öncülüğüne köylüyü koyan Marksist toplumculuktur. Marksizmin Mao Tse Tung tarafından Çin koşullarına göre yorumudur. Devrim mücadelesi Leninizmin tersine, kent yerine köyden ve işçi sınıfı yerine köylülükten başlatılmıştır. Çin'de sanayinin gelişmemesi, emekçilerle egemenler arasındaki çelişkinin kentlerde değil, köylerde, kırsal alanlarda olması nedeniyle farklı bir yol izlenmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Demografik: Nüfus ile ilgili olan.

    İdol: Tarih öncesi ve İlkçağda tanrılara adak olarak su nulan taş, seramik bazen de kemikten yapılmış, tanrı veya tanrıça heykelcikleridir. Ana tanrıçayı temsil eden idoller iri kalçalı, iri göğüslü veya çok göğüslüdür.

    Kırat: Ağırlık ölçülerinden biri. Mücevher, özellikle elmas tartısında kullanılır. Karat da denir.

    Anzavur Ordusu: Eski bir jandarma subayı olan Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti'nce paşalık (general) rütbesini aldıktan sonra, İngilizler'in de yardımıyla çoğunluğunu Çerkezler'in oluşturduğu bir ordu kurdu. Bu ordu, Kasım 1919'da Manyas, Susurluk, Gönen, Ulubat ve çevresini ele geçirdi. Bölgeye gönderilen Kuvay-i Milliye birlikleri tarafından yenilgiye uğratılarak dağıtıldı. Ahmet Anzavur'un aynı bölgede ikinci kez gerçekleştirdiği ayaklanmada Nisan 1920'de Çerkez Ethem birliklerinin de desteği ile bastırıldı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü