Eğitim Sitesi

Kurgan Nedir? Kurgan Hakkında Kısaca Bilgi

Kurgan Terimi Hakkında Bilgiler

Genel Türkçe Terimi Olarak Kurgan:

Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısıdır. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kurgan:

1- İlk Çağda mezar üzerine toprak yığılarak yapılan küçük tepe.
2- Tepe biçiminde mezar, höyük.

 

Tarih Terimi Olarak Kurgan:

Oda biçimindeki mezar. Mezar üzerine toprak yığılarak yapılan tepe. Höyük. Tepe biçiminde mezar.

 

Sanat Terimi Olarak Kurgan:

1. Orta Asya Türkçesinde kale anlamına gelen bir sözcükten Rus diline girmiştir. Bu dilde yığma mezar tepesi yani Tümülüs karşılığı kullanılır. En erken kurganlar M.Ö. 4.binde Kafkasya'da ortaya çıkmış, kısa bir süre sonra Güney Rusya stepleri ve Ukrayna'ya da yayılmıştır. Genel anlamda mezar olarak kullanılır.

2. Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısı. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur.

3. İlk Çağda Orta Asya Türklerinin eş ya ve hayvanlarıyla birlikte gömüldükleri mezar tipi.

 

    Benzer Genel Türkçe Terimleri

    Küfüv: Birbirine benzeyen veya yakışan. Akran, denk, eş, benzer, misil, nazir.

    Bayılmak: 1. Baygın duruma girmek, uyur gibi olmak, kendinden geçmek, kendini kaybetmek. "Bir an bayılıp yere düştü, biz de heyecanlandık." 2. Çok hoşlanmak, çok sevmek. "Ben bu model arabalara bayılırım." 3. Sıcak, açlık, susuzluk, yorgunluk vb. etkenlerle dayanma gücünü yitirmek. "Yürümekten bayılacağım artık, biraz oturup dinlenelim." 4. Vermek, ödemek. "Kırdığın vazonun parasını bayılacaksın."

    Şok: Kaza, beklenmeyen bir olay, bazı ilaç ve uyuşturucuların etkisiyle ortaya çıkan fiziksel veya ruhsal olarak birdenbire karmaşık belirtilerin hepsi.

    Tefekkür: Düşünme, düşünüş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genel Türkçe Terimleri Sözlüğü