Eğitim Sitesi

Kade-i Ahire Nedir? Kade-i Ahire Hakkında Kısaca Bilgi

Kade-i Ahire Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kade-i Ahire:

Kade-i Ahire namazda son oturuştur (Farzdır). Oturup bir daha kalkmamak anlamına gelmez. Son oturuş namazların son rekâtında selam vermeden önce ettehıyatu duasını okuyacak kadar oturmaya denir ve namazının geçerli olabilmesi için önemli bir şarttır. Kade-i ahirede duaları okuduktan sonra selam verilir ve namazdan çıkılır.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Hatim: Sözlükte bitirmek sona erdirmek demektir. Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar orijinal metinden veya ezberden baştan sona okumaktır.

    Tebliğ: 1. Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır. İnsanları dine davet etme. Bildirme, haber verme. 2. Tebliğ; sözlükte, taşımak, götürmek, ulaştırmak anlamlarına gelir. Peygamberlerin temel görevlerinden biri tebliğdir. Allah, Hz. Peygamberi kendisine ilettiklerini tebliğ etmekle görevlendirmiştir. O da bu görevini hakkıyla yerine getirmiş ve veda hutbesinde bu tebliğ görevini yerine getirdiğine insanları şahit tutmuştur. Hz. Peygamber, tebliğinde muhataplarından gönüllü bir teslimiyet beklemiştir. Onun görevi, insanlara nasihat edip öğüt vermektir, onları zorlamak değildir.

    Acir: Malını kirâya veren. Kirâdaki binânın ve eşyânın tâmiri ve zamanla tıkanmış boruların tâmiri âcire âittir. Tâmir etmezse, kirâcı evden çıkabilir. Fakat yaptırmaya âciri cebr edemez (zorlayamaz). Ev sâhibinin izni ile kendi yaparsa, parasını kesebilir. Kendiliğinden yaparsa kesemez. Kullanmak için lâzım olan şeylerin (meselâ hamur ocağı) tâmir parasını kirâdan kesemez. (Ali Haydar Efendi)

    Mekân: 1-Yer, bulunulan yer. 2-Ev, yurt.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü