Eğitim Sitesi

İyonlaşma Nedir? İyonlaşma Hakkında Kısaca Bilgi

İyonlaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak İyonlaşma:

Bir atomun elektron kaybetmesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak İyonlaşma:

Gaz halindeki bir atomun en uzak yörüngesindeki en zayıf tutulan elektronunun koparılması işlemine denir.

 

Kimya Terimi Olarak İyonlaşma:

Atomdaki proton sayısı, elektron sayısına eşit değilse bu atom, iyon olarak adlandırılır. İyonlar, oldukça kararsızdır ve yüksek enerjilerinden kurtulmak için başka iyon ve atomlarla elektron alarak ya da vererek etkileşime girer. Bu etkileşim sürecine, iyonlaşma (iyonizasyon) denir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yıldız: 1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür. 2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri. 3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

    Oküler (göz merceği): Teleskopta oluşturulan görüntüler, farklı oranlarda gözmercekleri tarafından büyütülürler.

    Aurora: Kuzey ışıkları olarakta bilinir. Dünya'nın manyetik alan çizgilerinin açık olduğu kutup bölgelerinden içeri giren Güneş kaynaklı yüklü parçacıkların, atmosferimizdeki gazları ışıtması sonucu oluşan renkli görüntüler.

    Ay Takvimi: Ay'ın gökyüzünde görünen hareketine ve evrelerine göre düzenlenen takvim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü