Eğitim Sitesi

İlk Uzay Turisti Nedir? İlk Uzay Turisti Hakkında Kısaca Bilgi

İlk Uzay Turisti Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak İlk Uzay Turisti:

28 Nisan 2001 tarihinde Amerikalı işadamı Dennis Tito'yu taşıyan Soyuz uzay aracı, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden Türkiye saati ile 10.37'de fırlatılarak 6 gün sürecek olan uzay yolculuğuna başladı. Böylece Tito dünyadaki ilk uzay turisti olma ünvanını kazanmış oldu. 61 yaşındaki Dennis Tito, altı gün sürecek uzay serüveni için Ruslara 20 milyon dolar ödedi. Dennis Tito uzaydaki ilk 24 saatini değerlendirdiği basın açıklamasında, uzay mekiğinin kalkışı sırasında fazla sallantı olmadığını ve heyecanlanmadığını söyledi. Amerikalı işadamı, uzayda bulunmanın tarif edilemez bir duygu olduğunu anlattı. Uzaya gitmek için insanüstü özelliklere gerek olmadığını belirten Tito herkesin uzay yolculuğuna çıkabileceğini savundu.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Ay Yılı: Ay'ın yeni ay evresinden art arda iki geçişi arasındaki süreye "kavuşul ay" denir. Kavuşul ay süresi yaklaşık 29,5 gündür. 12 kavuşul ay süresine "ay yılı" denir. Ay yılı 354 gündür.

    Öz Hareket: Bir yıldızın gökyüzünde bir yılda yaptığı açısal yer değiştirme.

    Astroloji: Güneş sistemindeki gezegenlerin, göktaşlarının ve diğer cisimlerin yapıları oluşumu ve gelişimini konu edinir.

    On İki Hayvanlı Takvim: İslamiyet öncesi Türk devlet ve toplulukları tarafından kullanılmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bir takvimdir. Bir yıl 365 gün olarak hesaplanmış ve her yıl bir hayvan adıyla anılmıştır. Bu takvim Türklerden başka Çin, Moğol, Hint ve Tibetliler tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde Asya'nın bazı bölgelerinde hâlâ kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü