Eğitim Sitesi

İlave Çizgi Nedir? İlave Çizgi Hakkında Kısaca Bilgi

İlave Çizgi Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak İlave Çizgi:

Porteye sımayan notaları yazmak için kullanılan işaretlerdir. Portenin çizgi ve aralıklarına ancak dokuz nota yazılır. Portenin birinci çizgisinin altına bir nota, beşinci çizgisinin üstüne bir nota yazıldığı zaman porteye sığdırılan nota sayısı 11'e çıkar.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Kadir: Değer, kıymet, itibar.

    Konçerto: 1- Bir çalgının teknik özelliklerini ön plana çıkartmak amacıyla yazılmış, orkestra eşliğinde seslendirilen, genellikle üç bölümden oluşan müzik eseri. 2- Solist ve ona eşlik eden orkestra için yazılmış, üç veya dört bölümlü konser parçası. Concerto (İt.). 3- Çeşitli bölümleri olan ve orkestra ya da solo için yazılmış eser biçimi. Kliseden doğma bir biçimdir. Orkestra eşliğinde solo sunumla bugünkü şeklini almıştır. Vivaldi ve Bach bu şekle esas karakterini vermişler, sonradan yetişen büyük besteciler çeşitli aletler için konçertolar bestelemişlerdir. Orkestra solist (ler) söyleşisi anlamına gelir.

    Variation (Varyasyon-Çeşitleme): Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım elemanların yardımıyla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu elemanlar: ritmik, melodik, armonik elemanlardır. Eski varyasyon şekillerinden en önemlileri kanon ve fügdür. Barok müziğinde özellikle önemli rol oynamıştır. Baso ostinato denilen devamlı bas partisi şakon ve pasakagliya varyasyonları yapılırdı. Önemli müzik sanatlarından biridir. Kompozisyon uygulamalarında başlıbaşına bir yer tutar. Sonat, konçerto ve senfonilerde önemli rol oynar ve çok kullanılır.

    Enstrüman: Çalgı, müzik aleti.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü