Eğitim Sitesi

İhracat Nedir? İhracat Hakkında Kısaca Bilgi

İhracat Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İhracat:

Ülkede üretilip başka bir ülkedeki alıcılara satılan mal ve hizmetler.

 

Coğrafya Terimi Olarak İhracat:

Dış Satım

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhracat:

Bir ülkede üretilen bir malın, yabancı ülkelere döviz karşılığında satılmasına denir. İhracatın diğer bir adı da dışsatımdır ve ithalatın karşıtı olarak da tanımlanabilir.

 

Tarih Terimi Olarak İhracat:

Bir ülkenin başka bir ülkeye mal satması, dış satım.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak İhracat:

Bir ülkenin tarım ve endüstriyel ürünlerini bir başka ülkeye satma olayı.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak İhracat:

Bir malın veya değerin yürürlükteki İhracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatına uygun şekilde yabancı müşterilere satılması, fiili teslimatının gerçekleştirilmesi ve Kambiyo Mevzuatı'na göre bedelinin (bedelsiz ihracat hariç) yurda getirilmesidir. Dışsatım

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Elektronik Fon Transferi (EFT): Fonların elektronik ortamda hesaplar arası aktarımının yapıldığı sistemdir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde ilk olarak Nisan 1992' de işletime açılmış, Nisan 2000'de ise ikinci nesil adı altında günün ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde güncelleştirilmiştir. Şu anda sadece TL üzerinden işlem yapılmaktadır. Sistemin açılış saati 8.00 olup, katılımcıların en geç saat 9.00'da kendi sistemlerini açması gerekmektedir. Resmi kapanış saati 17.30 olup, bu saat Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından gerek görülmesi halinde uzatılabilir.

    Opsiyon (Option): 1- Belirli bir kıymeti, önceden belli bir vade ve fiyattan alma-satma hakkı veren kontratlardır. Kontratı elinde tutan kontrata konu olan kıymeti alma (call-option) veya satma (put-option) hakkına sahip olurken, kontrattan kaynaklanan herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Kontratı satan (yazan) taraf ise vadede kontratı elinde tutan tarafın, kontrata konu olan kıymeti kontrat şartları içerisinde almak-satmak istemesi halinde, sözleşme hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Opsiyonu satan (yazan) taraflar bu işlem karşılığı prim geliri elde etmektedirler. Belirsizliğin (volatilitenin) yüksek olduğu piyasalarda, kontrat karşılığı prim talepleri çok yüksek boyutlara ulaşabilmektedir. 2- Tercih, seçim. Bir varlığı (mal, döviz, menkul kıymet, faiz, vb.) belirli bir süre içinde, sabit bir fiyattan satın alma ve satma hakkı veren araçlar.

    Varlık Çeşitlendirmesi: Risk yönetiminin gereği, elinizde bulunan fonların çeşitli piyasa grupları arasında bölüştürmeye yarayan yatırım pratiğidir.

    Nakdi Kredi: Bir süre sonra geri ödenmesi koşulu ile ödünç verilen nakit para.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü