Eğitim Sitesi

Hazırlık Okulu Nedir? Hazırlık Okulu Hakkında Kısaca Bilgi

Hazırlık Okulu Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Hazırlık Okulu:

Öğretim dili İngilizce olan üniversitelerde yeni kayıt olan öğrencilerin dil bilgileri, bir yeterlik sınavı ile saptanır. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yerleştirildikleri programlarda öğrenimlerine başlarlar. Başarısız olanlar ise İngilizce eğitimi görürler. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlar esas alan eğitimine başlayabilirler.

Bir kısım üniversitede öğretim dili genellikle Türkçe olup belirli bazı programlar da öğretim yabancı dildedir. Bu programlara kayıt yaptıranlar da yabancı dil hazırlık eğitimine katılmak zorundadırlar. Yine öğretim dilleri Türkçe olan bazı üniversiteler, isteyen öğrencilere bir yıl yabancı dil eğitimi vermektedirler. Zorunlu olsun olması, yabancı dil eğitim süresi zorunlu lisans eğitim süresine dahil değildir.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Yaygın Eğitim: Toplumun her kesiminde ve değişik alanlarda bilgi ve beceri kazandırma amacı güden bir eğitim-öğretim türüdür.

    KYK Bursu: Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

    Tez Danışmanı: Tezli yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı ilk yarıyılın başında her öğrenci için bir tez danışmanı saptar ve bunu ilgili Enstitüye önerir.

    Yerleştirme Puanı: Öğrencilerin AOBP'lerinin 0.15 ile meslek liseli öğrencilerin alan içi tercihlerinde ise 0.15+0.06 ile çarpılarak ham puana eklenmesiyle elde edilen puana yerleştirme puanı denir. Örneğin herhangi bir puan türünde Türkiye 1. olan bir aday aynı zamanda genel lisede okul birincisiyse YGS, LYS ve AOBP puanlarının en büyük değeri 500 olduğu için, yerleştirme puanının en büyük değeri : 500+(0.15 x 500)= 575 olacak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü