Eğitim Sitesi

Havale Nedir? Havale Hakkında Kısaca Bilgi

Havale Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Havale:

Kanun tasarı ve teklifleri ile tezkerelerin TBMM Başkanlığı'nca görüşüleceği komisyonlara gönderilmesidir. Kanun tasarı ve teklifleri ilgili daimi komisyonlara tali ve esas olarak, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tezkereler Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'a, bütçe ve kesin hesap kanunu tasarıları ise Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilir.

 

Hukuk Terimi Olarak Havale:

Yollama ödeyicisinin, para, değerli kağıtlar veya benzeri nesneleri, yollayıcı hesabına yollama alıcısına ödemek ve yollama alıcısının da bunları kendi adına teslim almak üzere yetkili kılındığı sözleşme.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Havale:

Bir para nakil işlemi. Bu işlem ile, bankanın bulunduğu şehirdeki diğer şubelerine ya da başka şehirlerdeki şubelerine para gönderilir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Havale:

Bir çeşit çırpınmalı, bazen ateşli de olabilen hastalık.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Havale:

Bir işi veya bir şeyi başka birine bırakmak, ısmarlamak. Borcun bir zimmetten başka bir zimmete intikal etmesi. Borçlu kimsenin alacaklıyı, alacağını almak üzere bir başkasına göndermesi.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Havale:

Çoğu zaman bayılma, yüksek ateşle beraber ortaya çıkan çırpınma krizleri.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Havale:

Çoğu zaman bayılma, yüksek ateşle beraber ortaya çıkan çırpınma krizleri.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Havale:

Postahane veya banka kanalıyla birisine para gönderme, yollama.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Havale:

Kanun tasarı ve teklifleri ile KHK ve tezkerelerin TBMM Başkanlığınca, görüşüleceği komisyonlara gönderilmesidir. Kanun tasarı ve teklifleri ile KHK’ler, tali veya esas olarak ilgili daimi komisyonlara; yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tezkereler Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona; bütçe ve kesinhesap kanunu tasarıları ise Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilir.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Açık Oylama: Genel Kurul'da hangi milletvekilinin ne yönde oy kullandığının (kabul, ret, çekimser) açıkça belli olduğu ve genellikle elektronik cihazla yapılan oylama şeklidir. Kullanılan oylara ilişkin bilgiler Meclis tutanaklarında yayımlanır.

    Oy: Seçimlerde kişinin herhangi bir aday veya partiye ait yaptığı tercih. Rey.

    Tüzük: Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.

    Geçici Madde: Kanunların geçiş hükümlerini düzenleyen maddelerdir. Yeni düzenleme yürürlüğe girinceye kadar geçecek süre içinde yapılacak işlem ve düzenlemeler ya da uyulacak ilke ve kurallar ile daha önceki düzenlemelerden doğan hakların korunmasına ilişkin hususlar ve benzeri geçiş hükümleri geçici maddelerle düzenlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü