Eğitim Sitesi

Gelecek Zaman Nedir? Gelecek Zaman Hakkında Kısaca Bilgi

Gelecek Zaman Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Gelecek Zaman:

İşin anlatıştan sonra yapılacağını bildiren zaman."-acak" ekiyle yapılır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Mecaz Anlamlı Sözcükler: Sözcüğün gerçek anlamının dışında kullanılmasıyla kazandığı anlama mecaz anlam denir. Örnek: Saatler akıp geçiyor gidiyor, zavallı üç işçi hala işlerini bitiremiyorlardı. (Saatler akıp geçiyor.) Eşi ölünce, bütün işleri Ayşe Hanım'ın üstüne yıktılar.

    Kültür Dili: Dilin kurallarının işletildiği, kültür aktarıcılığı yapan yazı dili.

    Etken Fiiller: İşi yapan gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere etken fiil denir. Örnek : Hasan, bu konuyu iyi anladı. Her gün oraya giderdik.

    Yan Anlam: Sözcüklerin ilk konuluş anlamına bağlı olarak zaman içinde kazandıkları yeni anlamlardır. Bu anlama, kullanılış anlamı ya da yan anlam adı verilir. Örnek : Çocuk kapıyı sessizce açtı. (açmak : Bir şeyi kapalı durumdan kurtarmak.) Gömleğinin düğmelerini yarıya kadar açtı. (açmak : Sarılmış, katlanmış, örtülmüş, buruşmuş veya iliklenmiş olan şeyleri bu durumdan kurtarmak.) Okulun karşısına bir büfe daha açtı.(açmak : Bir kuruluş, bir işyerini işler duruma getirmek.) Annem çok güzel baklava açar. (açmak : Kalın bir nesneyi yayarak ince duruma getirmek.) Komşumuz tıkanan lavaboyu açtı. (açmak : Tıkalı bir şeyi, bu durumdan kurtarmak.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü