Eğitim Sitesi

Düzlem Nedir? Düzlem Hakkında Kısaca Bilgi

Düzlem Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Düzlem:

Mekânın iki boyutlu, düşey ya da yatay bir uzantısı. Mimari kompozisyonlarda somut değeri olsa da, resim'de mekân ve hareket yanılsamasının ön koşuludur. Heykel'de ise çok yalın geometrik biçimler dışında düzlem çokça ilgilenilen bir öğe değildir.
Resimde tuvalin yüzeyi resimdeki mekanın en yakın boyutu olarak hissedilmekle birlikte, bu yüzeyin alt bölümü izleyiciye en yakın, en üstüyse en uzak mekanı içeren bir yer düzlemi olarak da yanılsanır. Derinlik yanılsamasını amaçlayan kompozisyon'larda ön plan, orta plan, arka plan anlatımları bunları algılatan farklı derinlik düzlemlerinin vurgulanmasıyla oluşturulur.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Düzlem:

1- Uzunluğu ve genişliği, düz sınırsız genişletilebilen fakat kalınlığı bulunmayan geometrik terim.

2- Bir düz yüzeyin bütün yönlerde sonsuz olarak genişletilmesiyle elde edilen noktalar kümesi.

3- "Doğrusal olmayan üç noktadan bir ve yalnız bir düzlem geçer." aksiyomu
ile belirtilen şekil. Bir noktalar kümesi olan düzlem, herhangi iki noktasından geçen doğruyu kapsayan düz yüzeydir.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Düzlem:

Üzerinde girinti, çıkıntı ve seviye farkı olmayan düz yüzey.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Nimfeum: Romalılarda, su ve orman perileri için yapılmış, ön yüzünde sütunlu bir gezi yeri bulunan kutsal çeşme.

    Ampir: Batı dillerinde "Empire" olarak tanınan sanat akımının dilimizde kullanılan şekli. Batı ülkelerinden alınan bir üslup olup, klasik antikitenin bazı özelliklerini yansıtır.

    Bauhaus: Almanya'da 1919-1933 yılları arasında mimarlığın yanısıra diğer sanat dallarının da eğitiminin verildiği sanat ve tasarım okulu.

    Neft Yağı: Sakız ağacı cinsi bir ağaçtan ya da çam ağaçlarından çıkarılan reçineli bir sıvıdır. Bu maddeyi imbikten çekerek elde edilen sıvıya terebentin denir. Toz boyalardan yağlı boya yapmak ve boyaları sulandırmak için kullanılır. Boyalar neft yağında eritildikten sonra içerisine bezir yağı katılmak suretiyle koyulaştırılır. Neft yağı yağlı boyayı çürüttüğü için fırçaları ya da boyanın bulaştığı yerleri temizlemeye yarar. Yağlı boyanın çabuk kuruması için de az miktarda neft yağı ile karıştırılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü