Eğitim Sitesi

Dış Döllenme Nedir? Dış Döllenme Hakkında Kısaca Bilgi

Dış Döllenme Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Dış Döllenme:

1. Gametlerin çevreye salınması; sucul hayvanlar için tipiktir. Aynı zamanda yumurta dökme de denir. Erkek ve dişi eşey hücrelerinin vücut dışında birleşmesi ile meydana gelen döllenme.

2. Erkek ve dişi eşey hücrelerinin vücut dışında birleşmesi ile meydana gelen döllenme tipi. Dış döllenme görülen canlılarda genellikle üreme su varlığına bağımlıdır (suda gerçekleşir).

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Endositoz ve Ekzositoz: Makromoleküler maddelerin (polisakkarit, glukoprotein gibi) ve partiküllerin hücrenin içine alınmasına endositoz; hücre dışına çıkmasına ise ekzositoz denir. Endositozda hücre zarındaki küçük veziküller hücre içine doğru girinti yaparak taşınacak maddeleri içine alır ve sonra bulundukları yerden koparak sitoplazmada serbest hâle geçer. Endositoz; Pinositoz ve fagositoz olarak iki şekilde oluşur.

    Sil: 1. Bazı ökaryotik hücrelerin yüzeyinden dışarı doğru uzanmış, mikrotübüllerden oluşmuş, hareket etme yeteneğine sahip yapı. 2. Bazı tek hücrelilerde hareti sağlayan, yine bazı organizmaların akciğer borularında senkronize hareket ederek toz vb. partikülleri akciğerden uzaklaştıran kamçı benzeri yapı.

    Transgenik: Genetik mühendisliği metotlarıyla kendine ait olmayan genler nakledilmiş herhangi bir bitki ya da hayvan.

    Fermantasyon: 1. Bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek mayalanma işlemidir. 2. Bazı mikroorganizmaların ürettiği enzimlerin etkisiyle organik maddelerin uğradığı değişiklik. 3. Organik bir bileşiğin bir enzim sistemiyle anaerobik olarak parçalanmasıdır. Açığa çıkan enerji, hücrenin diğer olayları yürütmesinde kullanılır. 4. Bakteri, maya ve memelilerin kas hücrelerinde görülen oksijensiz şartlar altında glikoz moleküllerinin parçalanmasıyla enerjinin açığa çıktığı olay.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü