Eğitim Sitesi

Bordür Nedir? Bordür Hakkında Kısaca Bilgi

Bordür Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Bordür:

1. Halı, dokuma, işleme, kitap bezeme, minyatür, hat, tezhip ve benzerlerinde ayrıca bezemede süslü çerçeve; su, kenar, pervaz, genellikle süslemeli kenar şeridi.

2. Yapıda bir gerecin çevresini tamamen ya da kısmen kuşatan aynı ya da farklı gereçten bölüm.

3. Mimaride, kapı ve pencerelerde, pano, halı vb. eşyaların etrafını kuşatan çerçeve şeklinde, süslü ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz.

4. Kapı ve pencere gibi mimari ögelerin, panoların, halıların etrafını kuşatan çerçeve biçiminde, süslü ya da süssüz, düz ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz.

 

Tarih Terimi Olarak Bordür:

1-Kaldırımların kenarlarında bulunan taşlar.

2-Genellikle giyim kuşam malzemesindeki kenar süsü.

3-Cilt kapağındaki kalın çizgiler.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Bordür:

Kaldırımların kenarlarında bulunan taşlar.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Bordür:

Kenar, genellikle süslemeli kenar şeriti.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Bordür:

Kenar taşı.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Bordür:

Klâsik ciltlerde, kapağın dış kenarını çevreleyen kısma denir. Yerine göre pervaz, ulama, kenar suyu gibi isimler alır. Bordür üzerine yuvarlak veya beyzî şekilde parçalar konmuş ise bunlara kartuş pafta denir. Dendanlı, kitabeli bordürler vardır.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Bordür:

Etek, kol ve yaka kenarlarına süsleme amacıyla dikilen şerit.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bordür:

Kenar Süsü. Yollara döşenen süslü taşlar.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Ready Made: Bir sanat yapıtı olarak benzerleri arasından seçilip değerlendirilmiş, üzerinde bir değişiklik yapılmaksızın kullanılmış ya da üzerindeki değişiklik sadece üretimi sırasındaki rastlantılara bağlı olarak ortaya çıkmış endüstri ürünü obje. İlk kez Dada Akımı'nın ünlü beyni M. Duchamp tarafından öne sürülmüştür. Gerçekte, bir sanat yapıtı olmaktan çok, sanat alanındaki geleneksel yaratma yöntemlerine bir eleştiri olarak yorumlanabilir.

    İzlenimcilik: Empresyonizm olarak da bilinir. 19.yy.ın ikinci yarısında Fransa'da oluşan izlenimcilik akım, görsel sanatların yanısıra edebiyat ve müzik dallarında da etkili olmuş ayrıca döneminde bir yaşam ve düşünce biçimi olarak gelişmiş ve 20.Yüzyıl sanat kuramlarıyla akımlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

    Mulaj: 1- Bir şeyin bal mumu, alçı vb. bir madde ile kalıbını çıkarmak için yapılan işlemlerin bütünü. 2- Bir şeyin kalıbını alarak yapılan kopyası. 3- Heykel yapımı için alçı ya da metal eriyiğini kalıba dökme işlemi.

    Sanatsal: Sanata ilişkin, sanatla ilgili.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü