Eğitim Sitesi

Yetersizlik Ödemesi Nedir? Yetersizlik Ödemesi Hakkında Kısaca Bilgi

Yetersizlik Ödemesi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yetersizlik Ödemesi:

Üreticinin belirli bir mal için verdiği fiyatla güvence altındaki hedef fiyat arasında oluşan farkı kapatmak amacıyla hükümet tarafından çiftçiye yapılan ödeme.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Disponibilite: 1- Likiditesi yüksek olan ve her an kullanılmaya hazır olan parayı ifade eder. 2- Mevduat kabul eden bankaların taahhütlerine karşılık olarak nakit veya kolaylıkla nakde çevrilebilir, diğer bir ifadeyle likiditesi yüksek değerler bulundurma zorunluluğu olarak ifade edilmektedir. Bankalardaki mevduat ile bu mevduata karşılık bulundurmak zorunda oldukları nakde çevrilebilecek değerler arasındaki ilişkiyi ifade eden disponibilite oranı piyasanın likiditesini etkileyen bir para politikası aracı olarak kullanılmaktadır. 3- Disponibilite: Hesap sahiplerinin, istedikleri zaman paralarını çekebilmeleri için, bankaların hemen paraya çevrilebilecek türde değerler bulundurma zorunluluğu. Mevduat ve hemen paraya çevrilebilir değerler arasındaki ilişkiyi gösteren bu oran, Merkez Bankası tarafından belirlenir.

    Müteselsil: Birbirini izleyen, zincirleme anlamında kullanılır.

    Call Option: Opsiyon, sahibine, opsiyona konu olan kıymeti, kontratta yazan fiyattan, kontrat vadesinde herhangi bir yükümlülük doğurmadan alma hakkı verir. Bu tür bir mali araçta, vadede, opsiyona konu olan kıymetin fiyatı kontrat fiyatının altında gerçekleşirse opsiyon sahibi bu hakkını kullanmaz ve işlemini daha düşük olan piyasa fiyatından gerçekleştirebilir.

    Kaydi Takas: Üyelerin, takasa olan para borçları ile takastan olan para alacaklarının hesaben ödenmesi ile menkul kıymet borçları ile menkul kıymet alacaklarının hesaben teslimidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü