Eğitim Sitesi

Yenilenebilir Enerji Nedir? Yenilenebilir Enerji Hakkında Kısaca Bilgi

Yenilenebilir Enerji Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Yenilenebilir Enerji:

Yenilenebilir enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak, çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almasıdır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yenilenebilir Enerji:

Güneş ışığı, rüzgâr, akan su, jeotermal, biyolojik süreçler ve vb. doğal olarak varlığını sürdüren kaynaklardan elde edilen enerjidir.

 

Fizik Terimi Olarak Yenilenebilir Enerji:

Bir yandan kullanılırken bir yandan da yenisi oluştuğu için tükenmeyen enerjidir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Optimum Ekolojik Koşullar: Bir canlının en iyi şekilde yetiştiği ve en yüksek ürünü verdiği, çevre koşullarına verilen isimdir. Optimum ekolojik koşulların herbir canlı, cins, tür, çeşidine ve yaşam süresindeki değişik devrelere göre farklılık gösterir.

    Doğal Seleksiyon: Ekosistemde doğa koşullarının organizmalar üzerinde sürdürdüğü sistemdir. Bir ekosistemde insanın etkili olmadığı durumlarda, zaman içinde bazı türler yaşamını sürdürürken bazı türler sürdüremezler. Ortamdaki bu rekabet olayı doğal seleksiyon sonucudur.

    Ekosistem: 1. Birbirleri ile ve cansız ortamla ilişki içinde olan kendi içinde yeterli bitki ve hayvan topluluğu. 2. Belirli bir alanda tüm canlı ve cansız faktörlerin, durmaksızın birbirleri üzerine etkileri ile ortaya çıkan yapıdır. Herhangi bir ekosistemden bahsedildiğinde onun yalnızca dış görünümü değil dış görünümle beraber besin maddelerinin ve enerjinin akış şeklide anlaşılır. Her ekosistem bir dereceye kadar kendine yakın diğer ekosistemlerin devamı durumundadır. 3. Belirli bir alanda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlere denir. Örnek : Bir ekosistemin 4 temel bileşeni vardır: 1-Üreticiler (ototroflar) : Başlıca yeşil bitkiler 2-Tüketiciler (hetotroflar) : Genelde hayvansal canlılar 3- Ayrıştırıcılar (saprofitler) : Mantar, bakteri, funguslar 4- Doğal çevre İlk 3 bileşen, 4. bileşenin oluşturduğu cansız doğa içinde varlıklarını sürdüren canlı yaşamı kapsar.

    Tarım: Bitki yetiştirme ve hayvan yetiştirme, bitkisel ve hayvansal ürünleri elde etme, bitkisel ve hayvansal ürünlerin nitelik ve niceliklerini iyileştirme, pazara hazırlama, saklama ile değerlendirme bilim ve sanatıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü