Eğitim Sitesi

Uzay Sondaları Nedir? Uzay Sondaları Hakkında Kısaca Bilgi

Uzay Sondaları Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay Sondaları:

Bir gezegeni veya bir gök cismini incelemek için ona gönderilen; yakınında uçma, çarpma, yörüngesinde dolaşma veya üzerine inme gibi görevleri yerine getiren araçlardır.
Örnek olarak; Spirit ve Opportunity, Mars'ın yüzeyine jeolojik çalışmalar yapmak için indirilen birbirinin ikizi iki araçtır. Spirit, 4 Ocak 2004 tarihinde, Opportunity ise 25 Ocak 2004 tarihinde Mars yüzeyine başarıyla indirilmiştir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Miladi Tarih: Hz. İsa'nın doğumunun yaklaşık olarak dördüncü yılını başlangıç olarak alan yılların belirttiği tarih. Yıl uzunlukları Gregoryan takvimi kurallarına göre hesaplanır.

    Öz Hareket: Bir yıldızın gökyüzünde bir yılda yaptığı açısal yer değiştirme.

    İlkbahar Noktası: 1- Güneş'in görünen yıllık deviniminde gök eşleği ile tutulumun kesim noktalarından biri. (Güneş yaklaşık olarak 21 Mart'ta bu noktaya gelir.) 2- Gök ekvatoru ile ekliptiğin kesim noktalarından biri. Güneş görünür hareketinde yaklaşık 21 Mart'ta bu noktaya gelir. İlkbahar noktası Balıklar burcunda yer alır.

    Odak Uzaklığı: 1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür. 2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü