Eğitim Sitesi

Üçayak Nedir? Üçayak Hakkında Kısaca Bilgi

Üçayak Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Üçayak:

Üçayaklı sehpa.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Şaşılık: Göz kaslarının farklılığından dolayı birbirine paralel görme ekseni bulunmama durumu.Ameliyatla tedavi edilebilir.

    Ekosistem: Ekolojik sistemler, çeşitli organizmalarla, onların cansız çevrelerinin oluşturduğu ve bir bütün olarak ele alınabilen birimlerdir. Ekolojik sistemlere kısaca ekosistem denir. Doğada ekosistem örnekleri son derece çeşitlidir. Bu ekosistemlerin her biri birbirleri içinde ilişkide olan canlı organizmaları ve cansız ortamları kapsayabilir. Ekosistem sınırları doğada çizgi ile belirtilmediği için ekosistemler açık sistemler olarak ifade edilir. Hava hareketleri ile meydana gelen atmosferik hareketler, devamlı akan akarsular ekosistemlerin kapalı olmadığını bize gösterir. Ekosistemleri oluşturan başlıca dört öğe şunlardır: 1- Cansız Varlıklar: İnorganik ve organik maddeler 2- Primer(Birincil) Üreticiler: Yeşil bitkiler, (yaptıkları) fotosentez ile canlılar dünyası için önemlidir. Organik maddelerin meydana getirilmesinde ağırlıklıdırlar. 3- Tüketiciler: Bitkisel ve hayvansal maddeleri yiyenler 4- Ayrıştırıcılar: Bunlar, organik maddeleri ayrıştıran bakteri, mantar gibi canlılardır.

    Besin Piramidi: Üreticilerden, son tüketiciye kadar aktarılan besin (enerji) miktarının karşılaştırılmasını sağlayan yapıya besin piramidi denir. Besin zincirinin dikey dizilimidir. İlk basamağında her zaman üreticiler bulunur. Besin piramidinin her üst basamağına geçişte enerjinin yaklaşık %10'u kaybedilir. Piramidin tepesine doğru gidildikçe: * Aktarılan besin (enerji) miktarı azalır. * Canlı sayısı azalır. * Genel olarak canlı kütlesi/büyüklüğü artar. * Aktarılan artık (zararlı) madde miktarı/etkisi artar. Yani alt tabakalarda meydana gelen kirlenme en çok üst tabakaları etkiler.

    Hücre Çekirdeği: - Hücrenin yönetim ve kalıtımından sorumlu merkezidir. - Prokaryot hücrelerde bulunmaz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü