Eğitim Sitesi

Tasarruf Ehliyeti Nedir? Tasarruf Ehliyeti Hakkında Kısaca Bilgi

Tasarruf Ehliyeti Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tasarruf Ehliyeti:

Reşit olmak (18 yaşını tamamlamış olmak), mümeyyiz olmak (makul hareket etme iktidarına sahip olmak) ve kısıtlı olmamak (mahkemece kısıtlı kararı alınmamış olması) şartlarının biraraya gelmesi ile kazanılan işlem yapma yetkisi.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Enflasyon: 1. Tüketici fiyatlarının arttığı ve satınalma gücünün eridiği ekonomik durumdur. Fiyatlar genel seviyesindeki değişimdir. Bugün için, parasal bir olgu olduğu ve uzun dönemde parasal bir büyüme olmadığı sürece enflasyonun artmayacağı genel olarak kabul görmektedir. Toptan eşya fiyat endeksleri, tüketici fiyat endeksleri, üretici fiyat endeksleri ve özel kapsamlı TÜFE göstergeleri gibi çeşitli endeksler aracılığı ile ölçülmektedir. 2. Tüm mal ve hizmetlerin genel fiyatlarında görülen artış oranı. (Belirli malların fiyatlarında diğer malların fiyatlarına oranla ortaya çıkan artışlarla karıştırılmamalıdır.) 3. Fiyatlar genel düzeyindeki sürekli artışı ifade eder. Enflasyonun olduğu bir ortamda, arza göre talep fazlalığı söz konusudur. 4. Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artış eğilimidir. Enflasyon, tüketici ve üretici fiyat gelişmelerini gösteren ve TÜİK tarafından yayımlanan resmi endeksler ile ölçülmektedir. (Inflation)

    İşlem Miktarı: Bir piyasada, bir seansta ya da belli bir dönemde alınıp satılan (el değiştiren) menkul kıymet adedidir.

    Kamuyu Aydınlatma: Sermaye piyasasının açıklık ve dürüstlük içinde işleyişini sağlamak, tasarruf sahipleri, ortaklar ve diğer ilgililerin zamanında bilgilendirilmesini temin etmek amacıyla, sermaye piyasası araçlarının değerini ve yatrımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek önemli olay ve gelişmelerin (özel durumların) kamuya açıklanmasıdır.

    Net İç Varlıklar: Merkez Bankası'nın net iç varlıkları (NİV), para tabanından ay sonu cari kurlar ile hesaplanan Net Dış Varlıklar kalemi çıkartılarak hesaplanır. Para tabanı, Merkez Bankası emisyonu artı bankacılık sektörünün Merkez Bankası nezdindeki TL mevduatları olarak tanımlanır. Merkez Bankası'nın net dış varlıkları ise, Banka'nın net uluslararası rezervlerinin, orta vadeli döviz kredilerinin (net) ve diğer net dış varlıkların toplamı olarak tanımlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü