Eğitim Sitesi

Sıvılaşma Nedir? Sıvılaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Sıvılaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının (depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının(depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; depremin etkisi ile zeminin taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması.

 

    Benzer Deprem Terimleri

    Beklenen En Şiddetli Deprem: Yapıların depreme dayanıklı olarak yapılabilmesi için tasarım hesapları yapılırken esas alınan gerçekleşebilir özelliği olan en şiddetli deprem. Deprem Yönetmeliği’nde bu deprem “tasarım depremi” olarak adlandırılmaktadır.

    Deprem Kestirimi: Gelecekte olabilecek bir depremin yeri, zamanı ve büyüklüğünün bilimsel olarak kabul gören çok disiplinli yaklaşım ve yöntemler kullanılarak büyük bir doğrulukla belirlenmesine yönelik çalışma.

    Sismoloji: Depremlerin oluş nedenleri, deprem dalgalarının yerküre içinde nasıl yayıldıkları, zayıf ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi teknikleri, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konuları ile uğraşan jeofizik biliminin uzmanlık alanı, deprem bilimi.

    Aletsel Dönem Depremleri: 1900’den günümüze aletsel ölçümlerle kaydedilen depremler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Deprem Terimleri Sözlüğü