Eğitim Sitesi

Şer Nedir? Şer Hakkında Kısaca Bilgi

Şer Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şer:

Kötülük, fenalık.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Şer:

Arapça, kötülük demektir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Şer:

1. Kötü, fena, kötü iş, bela, musibet.

2. Günah.

3. Bu dünyada hukuki yaptırımları ve kınamayı, ahirette de cehennem azabını ve Allah’ın gazabını gerektiren kötü sözler, inançlar, davranışlar.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Akîde: İnanç, inanılacak şey (çoğulu: Akâid).

    Cem-i Takdim: Sözlükte öne alarak birleştirme anlamına gelen "cem-i takdim", Arafat'ta öğle namazı ile ikindi namazını, öğle vaktinde peş beşe kılmak demektir.

    Aleyküm Selâm (Aleykümselâm): "Selam, barış, esenlik, güven, huzur sizin de üzerinize olsun." anlamında “selamün aleyküm” cümlesine verilen cevap. Aleykümselam biçimindeki dua cümlesi “ve rahmetullahi ve berekâtühü” (Allah’ın acıması, rahmeti, bereketi ve bolluğu üzerinize olsun.) kelimeleri eklenerek de söylenebilir. “Size birisi selam verdiği zaman siz de onu (ve aleykümselam ve rahmetullah) diyerek daha güzeliyle veya aynısıyla selamlayınız.” (Kur’an-ı Kerim 4/86)

    Allah'ın Zati Sıfatları: Allahın zati sıfatları Allah'a has, ona özel sıfatlardır. Başka varlıklarda bulunmaz. Vücud : Allah'ın var olması demektir. Kıdem : Allah'ın varlığının başlangıcı yoktur. O her zaman vardır. Bekâ : Allah'ın varlığının sonu yoktur. Onun varlığı sonsuzdur. Vahdâniyyet : Allah'ın bir olması demektir. Eşi, ortağı ve benzeri yoktur. Muhâlefetün lil havâdis : Allah'ın yarattığı varlıklara benzememesi demektir. Kıyam bi nefsihî : Allah'ın varlığı kendisindendir, var olmak için başka bir varlığa muhtaç değildir. Her Müslümanın, Allah'ın bütün kemâl sıfatlarına sahip, noksan sıfatların hepsinden de uzak olduğuna inanması farzdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü