Eğitim Sitesi

Ölçek Nedir? Ölçek Hakkında Kısaca Bilgi

Ölçek Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ölçek:

Bir harita veya çizimde görülen uzunluklarla bunların imlediği gerçek uzunluklar arasındaki oran. Bir objenin diğer objelere göre orantısını ve boyutlarını gösteren oran. Resim ve çizimde ölçek, bir kompozisyonun türetildiği özgün malzemeye oranını gösterir. Örneğin, bir objenin "üçte bir ölçekle" çizilmesi, özgün malzemenin üçte biri boyutunda çizildiği anlamına gelir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Ölçek:

1- Planda verilen iki nokta arasındaki uzunluğun bu iki nokta arasındaki gerçek uzunluğa oranına ölçek denir.

2- Bir harita veya resimde görülen uzaklıklarla bunların işaret ettiği, karşılandığı gerçek uzunluklar arasındaki oran.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ölçek:

1. Yerkürenin veya bir parçasının belirli oranda küçültülmesine denir. İkiye ayrılır. Kesir Ölçek ve Çizik Ölçek.

2. Birim kabul edilen bir şeyin alabildiği kadar ölçü, haritada bulunan ve ne kadar küçültme yapıldığını gösteren birim.

3. Bir harita veya resimde görülen uzaklıklarla bunların işaret ettiği, karşılandığı gerçek uzunluklar arasındaki oran.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Ölçek:

Bir harita veya çizimde görülen uzunluklarla bunların imlediği gerçek uzunluklar arasındaki oran.

 

Coğrafya Terimi Olarak Ölçek:

1. Bir harita veya resimdeki uzaklıklarla bunların temsil ettiği gerçek uzunluklar arasındaki orandır.

2. Haritalardaki küçültme oranına ölçek denir. Bir başka ifade ile harita üzerindeki iki nokta arasındaki uzunluğun(mesafenin) gerçek uzunluğa oranıdır.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Ölçek:

Harita ve plan üzerindeki doğru parçalarının uzunluklarının yer yüzeyindeki karşılıklarına olan, değişmeyen ve her yerde aynı olan oranı.

 

İnşaat Terimi Olarak Ölçek:

Bir harita veya çizimde görülen uzunluklarla bunların imlediği gerçek uzunluklar arasındaki oran, mikyas.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Dolap: İçinde eşya depolanan, önden kapaklı mobilya.

    Kordon: 1. Mobilyacılıkta oyuntulu kenar işlemesi. 2. İnce elektrik kablosu. 3. Pano veya fon perde denilen kalın kumaştan süsleme perdeleri kenarlara toplamaya yarayan kalın örgü ipten yapılmış perde aksesuarları.

    Epoksi: Epoksi, suya, asitlere ve alkaliye dirençli, zaman içerisinde bu direncini yitirmeyen, yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür, çatlağın her iki tarafını çatlak boyunca sürekli olarak birbirine bağlar ve gerilme birikimlerini önler. Cam veya karbon elyaf ile epoksi birlikteliği mükemmel mekanik dayanıklılığa sahiptir. Bu yüzden uzay ve havacılık teknolojilerinde ve denizcilik alanında çok kullanılır. Genellikle iki bileşenli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve bir iki hafta içinde kürlenerek nihai sertliğe ulaşır. Epoksi, inşaat alanında da çok yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Çatlakların doldurulmasında, sonradan betonun içine eklenecek çelik donatıların yerleştirilmesinde (filiz ekimi) kullanılır. Betonarme içine ekilen donatılar için çekme mukavemetleri oldukça yüksektir. Epoksi, ayrıca boya veya astar olarak da uygulanmaktadır. Epoksi; endüstriyel üretim tesisleri, gıda üretim tesisleri, tekstil fabrikaları, ilaç fabrikaları, entegre büyükbaş hayvan çiftlikleri süt sağım ve sağmal üniteleri, hastaneler, okullar, elektrik santralleri, depolar, yükleme boşaltma alanları, montaj alanları, oto galeri, gösteri alanları, boyahane ve bakım üniteleri, otoparklar, servis alanları ve benzeri tesislerde, betonun aşınma, darbe ve kimyasal dayanımını arttırmasından ötürü zemin kaplaması olarak da da kullanılmaktadır. Kaplanmış alanların, tozumazlığın artması, çeşitli sıvıların emiliminin ortadan kalkması, kolay temizlenebilmesi ve bakteri oluşumunun engellenmesinden dolayı hijyen standartları yükselir.

    Tül Perde: Keten, polyester, ipek, organza gibi çeşitleri vardır. Perde rayları veya boruları üzerine farklı pililerde uygulanabilirler. Perde üzerine dikilen ruletlerle PVC veya alüminyum perde rayları üzerinde hareketi sağlanır. Tül perdelerin enleri genellikle 300cm'dir. Tül perdeler kullanım kolaylığı ve temizliğinin yıkanarak yapılabilmesinden dolayı tercih edilirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü