Eğitim Sitesi

Net Aktif Değer Nedir? Net Aktif Değer Hakkında Kısaca Bilgi

Net Aktif Değer Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Net Aktif Değer:

Bir şirketin varlıklarının piyasa değerinden borçlarının piyasa değeri çıkarılarak bulunan değeri. Özellikle holding şirketlerine yatırım yapmak için kullanılan en önemli değerlemelerden biri.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Tutsat (İpotek) Kredileri (Mortgage): Banka veya benzer bir finans kuruluşu tarafından konut, arsa gibi taşınmaz mallar üzerinden gerçekleştirilecek ipotek karşılığında uzun vadeli konut kredilerinin kullandırılmasını öngören bir tür gayrimenkul finansman sistemini ifade etmektedir. Bu sistemde kişiler talep ettikleri taşınmaz mal için belirli bir peşinat ödemekte, geri kalan tutar ise finans kuruluşu tarafından ödünç verilerek karşılanmaktadır. Söz konusu finans kuruluşu, ödünç verdiği tutar (kredi) geri ödenene dek, taşınmaz mala el koyabilme yetkisini sahiptir. Borcun geri ödemesi önceden belirlenmiş ödeme serisine uyarak sabit veya değişken faizle gerçekleştirilebilmektedir. Finansal kuruluşlar kullandırdıkları tutsat (mortgage) kredilerini teminat göstererek tahvil ihraç edebilmekte ve borçlanabilmektedir.

    Borsa İstanbul(BİST): İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB), hisse senetleri, hazine bonoları ve devlet tahvilleri, gelir ortaklığı sertifikaları, özel sektör tahvilleri, yabancı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları ve uluslararası menkul kıymetlerin alım ve satımının yapılmasını sağlamak amacıyla 26 Aralık 1985 günü kurulmuş, 3 Ocak 1986 yılında faaliyete başlamıştır. Borsa İstanbul olarak isimlendirilmiş kısaca BİST olarak ifade edilmektedir.

    İşlem Birimi: Bir sermaye piyasası aracının, kendisi ya da katları ile işlem yapılabilecek asgari sayısını ya da değerini ifade eder. İşlem birimi olarak "lot" ibaresi kullanılır.

    Kar Payı: Hisse senetlerinden elde edilen kar; genellikle pay sahiplerine hisseleri oranında ödenen karı gösterir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü