Eğitim Sitesi

Muhtariyet Nedir? Muhtariyet Hakkında Kısaca Bilgi

Muhtariyet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Muhtariyet:

1- Yeniçeri Ocağı'nı oluşturan 196 ortadan 27. ortaya verilen unvan.
2- Özerklik , bağımsızlık

 

Hukuk Terimi Olarak Muhtariyet:

özerklik , bağımsızlık

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Muhtariyet:

Özerklik, bir topluluğun kendi kendine yönetme hakkı, bir takım imtiyazlarla yönetilen eyalet.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hristiyanlık: Hristiyanlığın kurucusu Nasıralı İsa'nın (Hristos, Cristian) adını verdiği dindir. Hristiyanlık bütün insanların kardeşliğine dayanan evrensel bir düşünce getiriyordu. İnsanların tümü aynı babanın çocuklarıydı. İnsanlar ancak sevgiyle birbirlerine bağlanabilirlerdi. Sevmek içinse, eşitlik gerekir. Eşitlik zenginlikle sağlanamayacağına göre, yoksullukta sağlanabilirdi. Gerçek erdem yoksulluktaydı. Tanrı katına ancak yoksullar ulaşabilirlerdi. İsa'nın yaptıkları ve söyledikleri, 90 yıllarında; Matta, Marcos, Luka ve Yuhanna tarafından dört İncil'de anlatılmıştır. Hristiyanlık, ilk biçimleriyle bir Yahudi mezhebi olarak belirmiş, Hz. İsa'nın öldürülmesinden sonra, Tarsuslu Paulus'la sistemleşerek yaygınlaşmıştır.

    Takas: İki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak malla ödenmesi.

    Sancak (Mutasarrıflık): 1- Osmanlı İmparatorluğu'nda illerle ilçeler arasında yer alan yönetim birimi. 2- Orduların, temsil ettikleri devletin alâmeti olarak kullandıkları bayrak.

    Muhtıra: 1.Herhangi bir şeyi anımsatmak, bir konuda uyarmak için yazılan yazı. 2.Bir devletin başka bir devlete siyasal sorunlarla ilgili olarak yolladığı uyarı yazısı, diplomatik nota.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü