Eğitim Sitesi

Meâl Nedir? Meâl Hakkında Kısaca Bilgi

Meâl Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Meâl:

1. Her yönüyle aynen aktarılması mümkün olmayan bir sözün başka bir dile yaklaşık olarak çevirisidir. Özellikle Kur'an tercümeleri için kullanılmaktadır.

2. Anlam, kavram, mefhum.

3. Kur'an'ın Arapça'dan başka bir dile tercüme edilmesi demektir. Ancak meal yapılırken kelime kelime tercüme değil, tercümeye kısa açıklamalar ilave edilir. Bu da ayetlerin daha iyi anlaşılmasını sağlar.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Meal:

Tercümeden biraz daha geniş olarak yapılan çevirilerdir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Meal:

1. Kur’an ayetlerinin tam karşılıkları başka dillere aktarılamadığından, ayette anlatılmak istenileni kelimesi kelimesine değil de biraz eksiği ile başka bir dile çevirme, yakın anlamlar verme.

2. Anlam, kavram, mefhum.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Böbürlenmek: Övünmek, üstünlük taslamak, kurulmak.

    İnşallah: İnşallah, Allah isterse, Allah dilerse anlamında kullanılan sözdür. Âlemdeki her şey Allah'ın istemesiyle olur. Allah'ın izni olmadan bir karınca yuvasından çıkamaz, bir yaprak yerinden kopup düşemez, güneş doğamaz, rüzgâr çalıları kıpırdatamaz. Kısacası insanın aklına gelebilecek her şey Allah'ın elindedir. O isterse olur, istemezse olmaz. O yüzden Müslümanlar gelecekte yapmak istedikleri şeyler için "Ben falanca işi yapacağım" yerine "İnşallah ben falanca işi yapacağım," derler.

    Gusül: Bedenin bütününün özel bir şekilde kurbet (=Allah'a yaklaşma) kastı ile yıkanması. Buna boy abdesti ve "taharet-i kübra" (=büyük temizlik) da denir. Böyle bir temizliği gerektiren hâl, cünüplüktür. Ayrıca kadınların hayız ve nifas kanlarının sona ermesi ve diğer bir takım durumlardır. Ağızı, burnun içini ve bütün bedeni yıkamaktır.

    Öfke: Engelleme, incinme veya gözdağı karşısında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık, hışım, hiddet, gazap.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü