Eğitim Sitesi

Kronoloji Nedir? Kronoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Kronoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Kronoloji:

Zaman bilimi, zaman dizini.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kronoloji:

Olayların zaman dizini ile ilgilenen Takvim bilimidir. Tarihi olayların oluş sırasını verir.

"Olayların kronolojisi tarihin incelenmesini ve anlaşılmasını kolaylaştırır."
Örnek bir kronojik sıralama:
"30 Ekim 1918:I. Dünya Savaşı sonunda, yenilmiş Omanlı Devleti'nin galip İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalaması
1 Kasım 1918:Türkiye topraklarının işgal edilmeye başlanması
19 Mayıs 1919:Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkıp Türk Bağımsızlık Savaşı'nı başlatması
22 Mayıs 1919:Türk Bağımsızlık Savaşı'nın bildirisi olan Amasya Genelgesi'nin valiliklere ve komutanlıklara gönderilmesi..."

Kronoloji; zaman bilimi ve olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bir bilim dalı olup oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kronoloji:

Zamanbilimi. Zaman dizini.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Bakış Açısı: Herhangi bir varlık, olay ve insan karşısında, sahip olduğumuz dünya görüşü, hayat tecrübesi, kültür, yaş, meslek, cinsiyet, ruh hâli ve yere göre alınan algılama, idrak etme ve yargılama tavrı.

    İmge: Edebiyat ürünlerinde, özellikle şiirde dile getirilmek isteneni daha canlı, etkili, görülebilir ve duyulabilir bir biçimde anlatmak için anlatılmak istenenle başka şeyler arasında bağlantı kurularak zihinde canlandırılan yeni biçimler.

    Ben Merkezli Hikâye: Hikâyecinin gözlemlerinden ve dış dünyada yaşanan olaylardan yola çıkarak bireysel bunalım ve çıkmazlarına yöneldiği hikâye çeşididir.

    Kültür: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütün, hars, ekin.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü