Eğitim Sitesi

Îtilâf Nedir? Îtilâf Hakkında Kısaca Bilgi

Îtilâf Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Îtilâf:

Uygunluk. Kelimenin anlamla uygunluğu, kelimelerin vezinle uygunluğu, kelimelerin diğer kelimelerle uygunluğu, anlamının vezinle uygunluğu ve anlamın anlamla uygunluğu.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İtilaf:

Birleşme, birlik kurma, bir olma.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İtilaf:

Anlaşma, uyuşma, uzlaşma.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Manzume: 1- Alt alta sıralanmış mısralardan oluşan, her mısrası büyük harfle başlayan, sanatsal bir değer taşıma zorunluluğu olmayan, ölçülü ve kafiyeli metinlerdir. Manzumelerde duygudan ziyade olay ön plandadır. 2- Nazım biçiminde yazılan, imge ve sanat değeri taşımayan dil ürünlerine denir.

    Muaşşer: Divan şiirinde on dizelik bentlerden oluşan nazım biçimi.

    Tevriye: 1. Anlamla ilgili sanatlardandır. İki veya ikiden fazla anlamı olan bir kelimenin yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kasdetmek. Birçok edebiyatçı bu sanatı iham sanatıyla aynı kabul etmiştir. Fakat ihamda, ikiden fazla anlamı olan kelimenin bir mısra veya beyitte bütün anlamları kasdedilirken, tevriyede uzak anlamına işaret edilir. Örnek: Kûyunda nâle kim dil-i müştâkdan kopar Bir namedir Hicaz'da uşşakdan kopar Nâili-Kadim 2. Anlatım inceliği sağlamak amacıyla birden çok anlamı bulunan bir sözcüğün yakın anlamını değil de uzak anlamını kullanma sanatı.

    Dolaysız Anlatım: Söylenenlerin biçimsel değişikliğe uğratılmadan, sözün söylendiği biçimde aktarılması

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü